Nagrade za odkritje varnostnih lukenj na iOS platformi dosegajo vrtoglave višine

V prejšnjem mesecu smo že poročali, da je podjetje Apple ponudilo 200.000 USD vredno nagrado za odkritje »zero-day« pomanjkljivosti na iOS sistemu. Kmalu za tem je podjetje Exodus to nagrado dvignilo na 500.000 USD.

Vendar tej zgodbi še ni konec. Pred dnevi je podjetje Zerodium ponudilo kar 1.500.000 USD nagrade tistemu, ki najde t.i. »zero-day exploit« na iOS 10 platformi.

Da zadeva ni iz trte izvita, je potrebno omeniti, da je podjetje Zerodium že izplačalo približno 1 milijon USD nagrade skupini hekerjev za odkritje treh »zero-day« napadov na platformi iOS9.

Kljub temu, da novice jasno kažejo koliko denarja je vredna varnost oz. koliko škode nekateri ocenjujejo, da jim lahko zloraba informacijskega sistema prinese, je podjetje Zerodium zanimivo tudi zaradi naslednjega.

Podjetje se namreč ukvarja z »nakupi« novo odkritih ranljivosti na trgu, ki jih potem preprodaja raznim vladnim in nevladnim organizacijam.

Ker podjetje ni omejeno zgolj na iskanje iOS pomanjkljivosti je zanimivo pogledati, kakšne vsote so ponujene za odkrite zlorabe na drugih platformah. S tem dobimo nekako pregled stanja na »trgu hekerjev« – spodnja shema prikazuje, katere platforme so danes najbolj priljubljene pri napadalcih.

zerodium

Več podrobnosti o novici najdete na:

http://thehackernews.com/2016/09/zerodium-zero-day-exploit.html


Več vsebin s področja varnosti

Varnostne storitve

Več vsebin s področja varnosti

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]