[Dobra praksa] SB Izola je z varno oddaljeno povezavo informacijskega sistema skrajšala čas priprave izvidov in diagnoz

Asist. Prim. Branko Cvetičanin, dr. med. je vodja radiološke dejavnosti v Splošni bolnišnici Izola (SB Izola) ter pobudnik in pionir telemedicine v Sloveniji. Uvedba telemedicine na oddelku radiologije v izolski bolnišnici je njemu in strokovnemu osebju bolnišnice omogočila, da diagnoze postavljajo s pomočjo varnega in uporabniku prijaznega varnega dostopa do pacientovih podatkov in diagnostičnih slik, ki so potrebne za postavitev diagnoze.

Uvedba, ki so jo integrirali strokovnjaki podjetja Smart Com, je bolnišnici omogočila vzpostavitev prijaznejšega delovnega okolja za opravljanje dežurstev. Branku Cvetičaninu je varen oddaljen dostop do pacientovih podatkov omogočil, da je kot član zdravniške ekipe slovenske moške košarkarske reprezentance, ki je osvojila zlato medaljo, v času evropskega prvenstva v Helsinkih in Istanbulu, bil stalno na voljo za teleradiološke konzultacije v Sloveniji.

Telemedicina za hiter odziv in pravočasno diagnozo

SB Izola in Splošna bolnišnica Jesenice sta leta 2009 prvi orali ledino na področju telemedicine v Sloveniji. S pomočjo varnega oddaljenega dostopa so si radiologi pomagali pri pripravi izvidov, pri tem pa se soočili z izzivom, kako to zagotoviti prek različnih tipov komunikacijskih naprav. Za omenjen izziv je Smart Com pripravil ustrezno rešitev Pulse Connect Secure, ki je v skladu z varnostnimi standardi glede varovanja pacientovih podatkov. Pulse Connect Secure rešitev z uporabo tehnologije SSL (ang. Secure Socket Layer) na eni vstopni točki zaključuje različne dostope. Najprej se preveri ustreznost uporabniškega imena in gesla, nato skladnost naprave, s čimer se vzpostavi varen komunikacijski kanal do bolnišničnega informacijskega sistema.

˝Moja ideja je, da grem s prenosnikom domov,
in sem enostavno hitro dosegljiv
ter pripravljen za urgentne primere.˝

Asist. Prim. Branko Cvetičanin, dr. med.

 

Prav tako Branko Cvetičanin izpostavlja, da se pred uvedbo varnega oddaljenega dostopa v času pripravljenosti, proces postavljanja diagnoze pacientu ni mogel pričeti, dokler ni prispel v bolnišnico. Ko ga sedaj obvestijo o poškodbi, se varno oddaljeno prijavi v informacijski sistem in čez dve minuti kolegi lahko izvedejo CT. Z uvedbo te tehnološke rešitve so vsaj za 30 minut skrajšali čas za pripravo diagnoze.

Z rešitvijo Pulse Connect Secure ravno tako ne opazi razlike med delom v ambulanti ali delom na daljavo. Prednost same rešitve pa je prilagodljivost, saj deluje na vseh operacijskih sistemih kot so Windows, OS X, iOS in Android. Edinstvena je tudi uporabniška izkušnja saj rešitev nudi enoten klient, preko katerega se izvaja oddaljena prijava.  

Seznanite se s tehnološko rešitvijo, ki Branku Cvetičaninu omogoča nemoteno postavljanje diagnoz in zdravstvenih mnenj, tudi takrat, ko spremlja slovenske košarkarske reprezentante.

⇓Preberite študijo primera Splošne bolnišnice Izola⇓

 

Več vsebin s področja varnosti

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]