[Pogovor] Kaj novega boste izvedeli na jubilejni 20. Tehnološki konferenci Smart Com

Letošnja jubilejna 20. Tehnološka konferenca Smart Com bo potekala pod sloganom »Rešitve prihodnosti«. Program je razdeljen na tri vsebinske sklope, in sicer kibernetska varnost, rešitve za elektroenergetska podjetja in omrežne tehnologije. Ob tej priložnosti smo se pogovarjali s programskim vodjo konference Petrom Ceferinom, ki za vsebinski del konference skrbi skoraj od samega začetka.

›Katere novosti pripravljate za letošnjo jubilejno izvedbo?

Pri programski zasnovi smo ostali zvesti receptu, da udeležencem predstavimo tisto, kar resnično obvladamo. Smart Com v panogi IKT že več desetletij narekuje trende, predvsem na področju telekomunikacij in omrežnih rešitev, na željo udeležencev pa smo letos poskrbeli za še več primerov dobrih praks. O njih ne bodo govorili le naši strokovnjaki, temveč stranke oziroma podjetja, ki z našimi tehnološkimi rešitvami delajo vsak dan.

›Prvi izmed treh vsebinskih sklopov konference je kibernetska varnost. Kaj boste letos skozi predstavitve še posebej izpostavili?

Vidimo, da veliko težav podjetjem zadnja leta povzroča predvsem kibernetska varnost. Ljudje pogosto vidijo samo škatle, mi pa želimo predstaviti, da je treba na varnost gledati celovito – tako na strojno in programsko raven kot na storitev. Podjetja se z varnostjo ukvarjajo zgolj reaktivno, torej se odzivajo na varnostne dogodke, mi pa jim želimo predstaviti, da je edini res učinkovit pristop k informacijski in kibernetski varnosti proaktivno delovanje.

Na konferenci bo premierno predstavljena nova varnostna rešitev, ki je v samem svetovnem vrhu, saj uporablja tehnologije s področja umetne inteligence, je samoučljiva, učinkovitost pa ji zagotavlja tudi prepoznavanje vzorcev obnašanja uporabnikov v omrežjih, sistemih, aplikacijah in na napravah. Zato lahko hitro odkrije anomalije in varnostne strokovnjake opozori na potencialno težavo ali napadalca. Podrobneje bodo predstavljeni tudi hekerski napad na podjetje in metode za njegovo zaustavitev ter storitev varnostnega pregleda, za katero skrbi ekipa certificiranih etičnih hekerjev, ki v podjetjih poišče varnostne ranljivosti in pomanjkljivosti ter oddelku IT pove, kako jih zakrpati.

›Na področju omrežnih tehnologij se dogaja bliskovit razvoj. Katere rešitve in koncepti bodo po vašem mnenju zaznamovali bližnjo prihodnost in bodo predstavljeni tudi na konferenci?

V programskem sklopu omrežne tehnologije bomo Smart Comovi strokovnjaki in partnerska podjetja predstavili napredne rešitve programsko opredeljenih omrežij (SDN), virtualizacijo poslovnih in brezžičnih omrežij ter učinkovite nadzorne rešitve.

Na področju nadzora omrežij smo razvili lastno rešitev SmartNIM, ki spremlja delovanje omrežja po različnih parametrih v zelo zahtevnih okoljih, na primer v razdelilnih postajah elektrodistribucije, kjer je prisotno močno elektromagnetno sevanje in bi komercialna oprema odpovedala. Odličnost naše rešitve je prepoznala tudi družba Siemens, s katero se dogovarjamo, da jo skupaj s svojo platformo trži na globalni ravni. Rešitev, ki je plod slovenskega znanja, si tako utira pot v svet. Veliko si obetamo predvsem od ameriškega trga, kjer so pametna omrežja bolj razvita. Se je pa SmartNIM že dokazal tudi na domačem trgu.

›Smart Com je ima bogato tradicijo gradnje IKT infrastrukture v elektroenergetskem segmentu.  Tudi na konferenci mu posvečate celoten vsebinski sklop?

Tako je, tretji sklop predavanj in predstavitev dobrih praks bo namenjena elektroenergetskim podjetjem, ki jih zelo skrbi kibernetska varnost. Če je pri ponudnikih storitev, ko je govora o omrežjih, v ospredju zmogljivost, je v energetiki kraljica zanesljivost delovanja. A tudi na sicer relativno konzervativno področje skladno z razvojem pametnih omrežij prodirajo nove tehnologije in pristopi.

Na konferenci bomo predstavili nove tehnologije, kot so mobilna omrežja LTE Private, 5G, rešitve IPv6 in interneta stvari ter vrsto dobrih praks, kako urediti področje kibernetske varnosti v elektrogospodarstvu. Nobena država si namreč ne more privoščiti, da jo hekerski napad spravi na kolena, kot se je to na primer zgodilo v Ukrajini.

›Po čem menite, da si bodo udeleženci zapomnili letošnjo Tehnološko konferenco?

Verjamem, da si bodo udeleženci letošnjo jubilejno konferenco zapomnili po praktičnih primerih, ki jim bodo dali nove ideje za lastne projekte in implementacije. Osredotočili smo se na pomenljive rešitve, zato verjamem, da bodo s seboj odnesli obilo uporabnih informacij. Razvoj v svetu IKT je resnično hiter, napredku je treba stalno slediti, a obvezo o stalnem napredovanju z veseljem sprejmemo, saj tako sebi in strankam vedno znova dokažemo, da zmoremo in znamo.

Pogovor je v obliki članka objavljen tudi na portalu Finance.si

 

 

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]