WordPress ranljivost

[WordPress ranljivost] Preprečite prevzem nadzora nad spletnim mestom

Ali vaše spletno mesto temelji na odprtokodnem sistemu WordPress? Ali do spletnega mesta dostopa in ga posodablja več uporabnikov?

Potem bodite pozorni! Uporabniki so lahko potencialni hekerji, ki so izkoristili WordPress ranljivost za prevzem nadzora.

Zaznana WordPress ranljivost 

V preteklem tednu so raziskovalci RIPS Technologies GmbH naznanili, da so že pred sedmimi meseci zaznali kritično ranljivost v WordPressu, ki posega v njegovo  jedro. Ranljivost, ki vpliva na vse različice WordPressa, omogoča uporabniku z omejenimi pravicami, da prevzame popolni nadzor nad spletno stranjo in jo spreminja ter prilagaja za lastne potrebe. S takšnim nadzorom lahko namesti tudi kodo, ki izkorišča podatke ali zavaja obiskovalce spletnega mesta.

Kako varen je WordPress si preberite v beli knjigi, v kateri kolega Vladimir Ban predstavlja varnostna tveganja in poda 20 priporočil za varovanje WordPress spletnih strani.

Raziskovalci so ugotovili, da funkcija brisanja sličic sprejme ukaz, ki uporabniku z omejenimi pravicami omogoči brisanje katerekoli datoteke iz spletnega gostovanja. Funkcija brisanja bi sicer morala biti dovoljena le strežniku ali skrbniku spletnega mesta. Z zlorabo ranljivosti lahko heker izbriše datoteko .htaccess, ki preprečuje zunanjim uporabnikom dostop do ključnih datotek. Z izbrisom te datoteke se odstrani “ključavnica” za dostop do občutljivih datotek, do katerih uporabnik ne more dostopati oz. nima vpogleda vanje.

Kako ranljivost izkoriščajo hekerji?

V video posnetku si oglejte, na kakšen način napadalec izbriše najbolj pomembno datoteko wp-config.php, ki vsebuje parametre za dostop do podatkovne baze. Z izbrisom datoteke pridobi dostop do namestitvenega menija. Tako lahko postavi spletno mesto z identičnim izgledom, ki ima v ozadju nameščene zlonamerne kode, ki beležijo podatke obiskovalcev spletnega mesta.

Kako se zavarovati?

Raziskovalci, ki so zaznali ranljivost so nemudoma obvestili WordPress varnostno skupino, vendar v tem času, še ni objavila uradnega popravka. Pričakujemo, da bo z novo različico programske opreme odpravljena ta ranljivost. Do takrat predlagamo, da:

  • Preverite uporabniške dostope do vašega spletnega mesta.
  • Če želite sami opraviti ranljivost, sledite postopku, ki so ga pripravili strokovnjaki iz RIPS Technologies GmbH.

Kako vam lahko pomagamo?

Varnostni pregled spletnih mest, ki ga izvedemo z našo ekipo etičnih hekerjev, je pomemben del zagotavljanja varnosti informacijskih sistemov. Če želite preveriti, kakšno je stanje v vašem informacijskem sistemu, nas kontaktirajte in z veseljem preučimo vaš primer.

 

Author photo

Želite več strokovnih vsebin s področja kibernetske varnosti?

Naročite naš mesečni e-novičnik.

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]