Bela knjiga - Varna avtentikacija

[BELA KNJIGA] Varna avtentikacija – 10 glavnih priporočil

Lahko napadalec ugane vaše geslo? Vsekakor. Varna avtentikacija je nujna pri vzpostavljanju ustreznih varnostnih praks.

 

Večina aplikacij in storitev, ki jih uporabljamo v poslovnem ali domačem okolju, temelji na varnostnem pristopu vnosa uporabniškega imena in gesla. Prav zato so ta tudi vse bolj pogosta tarča nepridipravov. Način, kako pridobiti ali celo uganiti geslo posameznega uporabnika, je zanje lažje (in cenejše) od iskanja ranljivosti v informacijskih sistemih ter aplikacijah. Mogoče se sliši enostavno, a dejansko se je okoli tematike ugibanja gesel razvila prava mala znanost. Ko razmišljamo o varnosti informacijskih sistemov in aplikacijah, verjetno najprej pomislimo na napake in ranljivosti, ki jih napadalci na različne načine lahko zlorabijo. Vendar to ni edini način, ki je za napadalce zanimiv. Varna avtentikacija je torej zelo pomemben člen za zagotavljanje varnosti aplikacij.

 

Kaj gre pri geslih lahko narobe?

Na kratko – marsikaj. Napadalci v praksi gesla ali uganejo ali ukradejo, zato velja varnostne in avtentikacijske mehanizme razvijati in uporabljati predvsem zoper ti nadlogi. Poleg tega se velja zavedati, da prijavno okno aplikacije ali sistema ni nujno edina točka, kjer lahko napadalec ugiba gesla.  Uganiti geslo niti ni tako težko, vendar pa napadalec za to potrebuje kar nekaj poskusov. Napadalec si tako pripravi skripto, ki samodejno izvaja poskuse. Obstajajo sistemi s katerimi se lahko zavarujemo pred takšnimi napadalci, vendar pod pogojem, da so pravilno postavljeni. 

 

Kako poskrbeti za pravilno prijavo v sisteme, varovanje aplikacij in varna gesla?

Če želimo otežiti delo napadalcem, moramo poznati najpogostejše načine ugibanja gesel in načine kraje gesel, ki si jih poslužujejo hekerji. Danes namreč obstaja že veliko uveljavljenih dodatkov in vtičnikov s katerimi lahko preprečimo napade hekerjev. Katere tehnike uporabljajo hekerji in kako učinkoviti so avtentikacijski mehanizmi pri preprečevanju ugibanja  in kraje gesel, preberite v beli knjigi Varna avtentikacija.

Bela knjiga Varna avtentikacija - Kako predvidljiva so vaša gesla

 

Želite več strokovnih vsebin s področja kibernetske varnosti?

Naročite naš mesečni e-novičnik.

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]