zaščita sistemov OT

[VIDEO] Kako zaščititi sisteme OT s pomočjo naprednih tehnologij

Ko se soočimo z nalogo zaščite OT okolja oz. kritičnih sistemov v industrijskih in proizvodnih okoljih, naletimo na izziv zaščite zaprtih sistemov, kjer mora biti zagotovljena 100 % razpoložljivost (24/7) in kjer lahko motnje v omrežju ali odpoved sistema povzročijo nepopravljivo škodo ljudem in/ali opremi.

Tipično gre za zastarele sisteme, kjer namestitev protivirusne zaščite (največkrat) ni mogoča, prav tako ni posodobitev za OS/upravljavsko programsko opremo. (Samodejni) varnostni popravki pa so v OT okoljih rizični, saj lahko povzročijo nedelovanje, ponovni zagon ali celo zaustavitev sistema. Zaščita sistemov OT je tako vse prej kot lahka naloga.

Žiga Špiček, strokovnjak za sisteme varnosti v OT, se s tem področjem poglobljeno ukvarja, odgovore na omenjene izzive pa vidi v naprednih tehnologijah in rešitvah. Te z vpeljanimi algoritmi umetne inteligence in strojnega učenja stalno izboljšuje varnostne mehanizme.

Napredna inovativna rešitev, zasnovana za zaščito OT okolja

Med najboljše tovrstne rešitve Žiga uvršča  SCADAguardian, proizvajalca Nozomi Networks, ki ji je tudi Gartner, zaradi svoje inovativnosti ter pozitivnega vpliva na trg, podelil priznanje ‘2017 Cool Vendor’. SCADAguardian je enotna platforma za celovito zaščito OT okolja, ki združuje odkrivanje nepravilnosti, oceno ranljivosti in popoln pregled nad sredstvi v sistemih OT in tako ob naraščajočih globalnih grožnjah zagotavlja zaščito kritične infrastrukture.

📹 Oglejte si demo prikaz rešitve SCADAguardian, ki ga je izvedel Žiga na kibernetskem zajtrku 5. februarja 2019.

SCADAguardian je prilagodljiv sistem, vam ki prinaša:

 • popolno vidljivost procesnega okolja
  • avtomatiziran in natančen popis elementov v sistemu
  • intuitiven prikaz omrežja
  • takojšnjo opredelitev kritičnih stanj in groženj
  • stalen nadzor omrežja v realnem času
  • prilagodljive nastavitve nadzorne plošče, poizvedb in alarmov
 • zaznavanje groženj in procesnih anomalij
  • na podlagi učenja in podpisov (Yara idr.)
  • umetne inteligence
  • zaščito pred ‘zero-day’ napadi

Zaščita sistemov OT v ospredju tudi na Tehnološki konferenci Smart Com

V kolikor želite o omenjeni tematiki izvedeti še več, se nam pridružite na 21. Tehnološki konferenci Smart Com, 17. aprila 2019, v Four Points by Sheraton Ljubljana Mons. Varnost v OT okoljih bo, poleg novosti pri gradnji sodobnih poslovnih in tehnologij avtomatizacije in orkestracije v sistemih informacijske varnosti, ena izmed glavnih tem letošnje izvedbe.

Konferenca je brezplačna. Ker je število mest omejeno, si svojega zagotovite s potrditvijo udeležbe preko spletnega obrazca. Lepo vabljeni!

[grwebform url="https://app.getresponse.com/view_webform_v2.js?u=V1sSi&webforms_id=6394102" css="on" center="off" center_margin="200"/]
[iframe-popup id="2"]