Tokratni že 26. seminar optične komunikacije (SOK 2023) se bo odvijal od 25. do 27. januarja 2023 na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani.

 

Vabljeni vsi strokovnjaki, uporabniki in razvijalci sistemov optičnih komunikacij.

 

Dogodek je že 26. leto zapored oblika strokovnega izpopolnjevanja na diplomski ravni in je namenjen slovenskim strokovnjakom, ki se ukvarjajo s hitro razvijajočim se področjem optičnih komunikacij.

 

O čem bo govora na SOK 2023?

  • Optični dostop: novosti v razvoju dostopovnih omrežij,
  • optični transport,
  • standardi in protokoli,
  • meritve in merilna oprema s področja optike,
  • predstavitve in informacije slovenskih podjetij in ustanov,
  • migracija omrežja, mnenja operaterjev in proizvajalcev opreme,
  • vizije globalnih proizvajalcev opreme,
  • varnost v optičnih komunikacijah,
  • kvantno šifriranje,
  • perspektive nadaljnjega razvoja dostopnega omrežja v Sloveniji.

 

26. seminar optične komunikacije ponovno s Smart Com strokovnjakom

Klaus Samardžić

Klaus Samardžič je Smart Com strokovnjak za načrtovanje optičnih in radijskih (Wi-Fi 6) transportnih sistemov za telekomunikacijske operaterje in elektroenergetiko, ki svoje izkušnje in znanje nadgrajuje s certifikati Ciena, Infinera, Juniper Networks, Extreme Wireless in CWNA, ki mu omogočajo vpogled v delovanje omrežja, kot ga ima uporabnik.

 

Tokrat bo na SOK 2023 predstavil Vlogo OTN distribuiranih povezovalnikov v regionalnih komunikacijskih omrežjih.

 

Njegovo predavanje bo potekalo v četrtek, 26. januarja 2023 ob 9:15.

 

O predavanju

Prvotni protokoli za optična transportna omrežja G.798 “Characteristics of Optical Transport Network hierarchy equipment functional blocks” so bili definirani na začetku tega stoletja in so imeli vidno vlogo pri arhitekturah sodobnih transportnih omrežjih, v katerih se uporablja valovno multipleksiranje optičnih signalov – WDM (Wavelength Division Multiplexing). Pri tem je bila osrednja arhitektura transportnih omrežij optično procesiranje signalov in ROADM (Reconfigurable Optical Add Drop Multiplexer). Možnosti uporabe OTN prevezovalnikov elektronskih signalov so bile omejene. Linijski signal z nekoherentnim načinom prenosa je bil omejen na hitrosti 10 Gbit/s in ni omogočal smiselnih gradbenih elementov za izvedbo transportnega omrežja. Z vpeljavo linijskih signalov s koherentnim načinom prenosa in hitrostmi 400 in 800 Gbit/s je bilo omogočeno prenašanje uporabniških signalov z zmogljivostmi od 1 do 400 Gbit/s. Protokoli za OTN-omrežja so danes prilagojeni za učinkovit prenos signalov različnih oblik, kot so Ethernet, Fibre Channel in Common Public Radio Interface (CPRI). Implementacija agregacije, multipleksiranja in prevezovanja elektronskih signalov v OTN-arhitekturah omogoča graditev učinkovitih in prilagodljivih omrežij.

 

Prispevek obravnava gradbene elemente in poda zgled možne arhitekture regionalnega omrežja v Sloveniji, z uporabo OTN-distribuiranih prevezovalnikov.

 

Prijava in program

Rok za redno prijavo na seminar je 18. januar 2023.

 

Več informacij in celotni program dogodka najdete na strani organizatorja >>