4. konferenca prava informacijske varnosti, je letos potekala 16. in 17. marca 2023 v Hotelu Slovenija, Portorož.

 

Tokratna konferenca je podala različne vsebine, priporočila in ugotovitve glede nove evropske direktive zakona o varstvu osebnih podatkov v povezavi s kibernetsko varnostjo – direktive NIS 2.

 

Prvi konferenčni dan – 16. marec 2023 je bil razdeljen v tri sekcije, kjer je bil med predavatelji tudi Jure Remškar, direktor podjetja Smart Com – ponudnika kibernetske varnosti v kritični infrastrukturi.

 

Prvo sekcijo z naslovom »Iz preteklosti v prihodnost informacijske varnosti« sta vodila dr. Bojan Dobovšek in dr. Blaž Markelj.

 

NIS 2 – nasveti in izkušnje iz prve roke

Jure Remškar, direktor podjetja Smart Com, ima ogromno izkušenj z usklajevanjem kibernetske varnosti in varstvom osebnih podatkov, saj smo v Smart Comu podrobneje razdelali in opredelili zahteve pri ZVOP-1, zato smo sedaj, ko je v veljavi že ZVOP-2, še toliko lažje poskrbeli za skladnost.

 

Z direktivo NIS 2, ki narekuje krepitev skupne situacije zavedanja in kolektivno sposobnost odzivanja na kibernetske napade znotraj Evropske unije, pa smo vse bližje visoki skupni ravni kibernetske varnosti. Namen direktive NIS 2 je zagotoviti trajnostno in varno digitalno preobrazbo, osredotočeno na človeka in evropske vrednote. S tem pa močno izboljšati odpornost in zmogljivost odzivanja – tako javnih kot zasebnih subjektov ter EU kot celote – na incidente na področju kibernetske varnosti in zaščite kritične infrastrukture.

 

Jure je v svojem predavanju z naslovom NIS 2 – nasveti in izkušnje iz prve roke pojasnil, na kaj se morajo podjetja ob direktivi pripraviti ter kako v praksi poskrbeti za najboljšo skladnost z direktivo NIS 2 in s tem primerno zaščititi svoje podjetje ter zagotoviti neprekinjeno delovanje vitalnih delov naše družbe.

 

Več o konferenci in programu >>