Sektor logistike in proizvodnje je vse bolj odvisen od modernih tehnologij in velikih količin podatkov, ki jih shranjujejo in obdelujejo. Grožnje kibernetskih napadov pa so vse bolj intenzivne. Zato je kibernetska varnost v logistiki in proizvodnji ena izmed glavnih tematik, ki so jo naslovili na 7. konferenci Keep IT Simple, ki je potekala v sredo, 5. oktobra 2022, na Gospodarski zbornici Slovenije.

 

Kibernetska varnost v logistiki in proizvodnji – kako jo okrepiti?

Keep IT Simple

Za zagotovitev nemotenega izvajanja logistične in proizvodnje dejavnosti je pomembno, da se vpeljuje rešitve in storitve za celovito obvladovanje kibernetskih tveganj, od omrežja in vseh naprav vključenih vanj, izmenjave podatkov do samih uporabnikov npr. uporaba e-pošte in interneta.

 

Zato je Matevž Kuhelj, naš strokovnjak za kibernetsko varnost, ki se je specializiral za načrtovanje in vpeljavo varnostnih rešitev na različnih nivojih poslovnih (IT) in industrijskih oz. procesnih (OT) sistemov, na konferenci o kibernetski varnosti v logistiki predstavil, kako zavarovati omrežje v katerega so vključene IoT naprave, saj te naprave predstavljajo eno izmed vstopnih točk za hekerski napad.

 

Kibernetska varnost IoT naprav: Zdaj bolj kot kdajkoli prej

Matevž je otvoril konferenco s predstavitvijo, zakaj je v današnjem času treba pravilno pristopiti in zagotoviti kibernetsko varnost IoT naprav v omrežju. Poudaril je, zakaj pri IoT in drugih procesnih napravah uporabljamo drugačne varnostne mehanizme za zaščito kot pri IT sredstvih.

 

Prikazal je pomanjkljivosti pri uporabi t. i. tradicionalnih varnostnih sistemov in prednosti uporabe ADS sistemov za zagotavljanje visokega nivoja varnosti v omrežju. Nazadnje se je osredotočil tudi na pomen človeškega dejavnika, ki je poleg vpeljanih varnostnih mehanizmov ključen za uspešno zaznavanje in odziv na varnostne pomanjkljivosti.