25-seminar-radijske-komunikacije

 

SRK 2022 se je odvijal od 2. do 4. februarja 2022 na Fakulteti za elektrotehniko in na spletni platformi Zoom.

 

Na podlagi izkušenj, pridobljenih v dobrih dveh desetletjih izvajanja, je ta seminar postal uspešna oblika strokovnega izpopolnjevanja na podiplomski ravni, namenjena slovenskim strokovnjakom na hitro se razvijajočem področju radijskih komunikacij. Strokovnjakom iz prakse nudi seminar vsa leta splošen vpogled v aktualne razvojne smernice in hkrati omogoča poglabljanje v novo nastajajoče tehnologije.

 

Smart Com strokovnjak na SRK 2022

Klaus Samardžić

Klaus Samardžić, Smart Com vodilni inženir na področju optične in radijske komunikacije je predstavil seminar z naslovom “Globalno omrežje Wi-Fi omrežij na osnovi OpenRoaming arhitekture in poslovnega modela“, o katerem je pisal tudi za Smart Com Vsebinski Hub.

 

Pomen in vrednost komunikacijskega omrežja je odvisna od števila in kvalitete komunikacijskih storitev, ki se ponujajo ter področja v katerem so storitve dostopne uporabnikom. Večina tehnologij za graditev komunikacijskih omrežij je naredila pot do ponujanja storitev v določenem področju omejenem s parametri signalov ali komunikacijskimi protokoli in standardi so globalne dostopnosti. Tehnologija Wi-Fi ni nobena izjema.

 

Danes se več kot dve tretjine uporabniškega podatkovnega prometa prenaša skozi Wi-Fi dostopovna omrežja. Kljub temu je Wi-Fi sinonim za WLAN.

 

Tehnologija Hotspot 2.0 je podala tehnološko osnovo za najbolj pomemben korak v ponujanju komunikacijskih storitev skozi Wi-Fi dostopovna omrežja. Na osnovi Hotspot 2.0 tehnologije je zasnovana OpenRoaming arhitektura in poslovni model ponujanja storitev skozi globalno omrežje Wi-Fi omrežij (WGAN – Wireless Global Area Network). Sam pomen realizacije takšnega omrežja je odvisen od kvalitete komunikacijskih storitev, ki je omogočena z uvajanjem IEEE 802.11 ax (Wi-Fi 6) standarda. Wi-Fi 6 uporablja sodoben način multipleksiranja signalov OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) in antene z MU-MIMU (multi-user, multiple input, multiple output) funkcionalnostjo, ki omogočajo izkušnje kvalitetne storitve QoE – (Quality od Experience) podobno kot v mobilnih omrežjih 4G ali 5G.

 

Klaus je v predstavitvi seminarja pojasnil, kako omenjene tehnologije vplivajo na učinkovito ponujanje storitev in kako OpenRoaming omogoča nemoteno in varno ponujanje storitev po vsem svetu med omrežji Wi-Fi v lasti različnih organizacij.