Žiga Perko

Vodja tehničnih rešitev za omrežja

Njegova specializacija s področja IKT so strokovno-tehnično svetovanje na omrežjih ter produktno vodenje. Na tem področju ima pridobljene številne certifikate: Nokia Certified Network Routing in Campus EXOS Switching & Routing, Extreme Certified Specialist.

11:00 - 11:20

1. dan | 10. 10.

Ko omrežja, varnostni mehanizmi in oblačne storitve postanejo kibernetska utrdba

IKT omrežja so že zdavnaj prerasla zgolj potrebe po kapacitetah. Ne glede na uporabljene tehnologije se je vse bolj potrebno osredotočiti na integracijo varnostnih mehanizmov že na ravni omrežnih struktur. Prilagajanje potrebam sodobnega delovnega okolja vodi v potrebo po dostopnosti v kampus okoljih v žičnem in brezžičnem dostopu in oddaljenih uporabnikov. To z vidika varnosti predstavlja nove izzive.  Potrebno je zagotoviti učinkovitost varnostnih ukrepov, obenem pa poenostaviti njihovo upravljanje v celotnem omrežju, vključno z uporabniškimi aplikacijami in napravami.

Rešitev teh izzivov ponuja koncept ZTNA - Zero Trust Netwok Access. Gre za poenoten koncept dostopa do omrežja (NAC) za vse uporabnike (žične, brezžične in oddaljene), ki temelji na njihovi identiteti. Upravljanje ZTNA na modelu oblačnih storitev pa omogoči:

  • omogoči učinkovito in enostavno upravljanje
  • zagotovi visoko stopnjo odpornosti in
  • vgradi ključne varnostne mehanizme že na samem vstopu uporabnika in aplikacij v omrežje.