Nina Kojima

Filmska režiserka, novinarka, scenaristka

Nina Kojima (Simonič) je odraščala v Ljubljani. Po končni srednji šoli na Gimnaziji Ledina je študirala na Filozofski fakulteti ter leta 2016 opravila tudi magisterij iz Filozofije ter Sociologije. Leta 2018 je v Londonu na MET filmski šoli v Ealing Studios, ki deluje v okviru University of West London naredila še magisterij iz filmske režije. Na Univerzi v Glasgovu opravlja doktorat na interdisciplinarnem področju z naslovom Etika izvenzemeljske nanotehnologije. Nina je aktivna članica BIS (British Interplanetary Society), kjer redno objavlja članke v reviji SpaceFlight ter članica Mars Society, lani je na kongresu te organizacije, ki je bil na Arizona State Univesrity tudi predavala. Nina je navdušena zagovornica selitve človeka na Mars, ter druge lune in planete. V Londonu živi in dela od leta 2003. Je dopisnica TV Slovenija, trenutno pa snema svoj drugi celovečerni dokumentarni film Nina Gre na Mars.

08:00 - 08:30

1. dan | 12. 10.

Keynote predavanje: Sateliti-vesoljsko smetišče

Uporaba telefonskih aplikacij, navigacije, bankomata, nas dnevno povežejo s sateliti, ki krožijo v spodnji zemeljski orbiti, kjer je poleg delujočih tudi masa vesoljskih odpadkov, nastala bodisi zaradi trka razpadlih satelitov ali pa gre za satelite, ki so še vedno tam, čeprav se je njihova doba delovanja iztekla in jih ni več mogoče navigirati. Po podatkih evropske vesoljske agencije ESA, nad nami kroži za enkrat okoli 130 milijonov ostankov razpadlih satelitov.
Astronomi že leta opozarjajo, da opazovanje nočnega neba zaradi natrpanosti z vesoljskimi odpadki ni več mogoče. Z novo generacijo satelitov kot so Starlink, bo vesoljsko smetišče še večje, nekateri delci oziroma sateliti lahko padejo tudi na zemljo, kar se je v preteklosti že večkrat zgodilo. Matematiki so izračunali, da bo do leta 2025 večja verjetnost, da bo na koga izmed nas padel satelit kot pa da bi ga zadela strela. Paradoks je v etičnem principu ter zakonodaji.