Peter Ceferin

CTO, strokovnjak za IKT sisteme v infrastrukturnih podjetjih

Strokovno se  že preko 25 let ukvarja z načrtovanjem in implementacijo omrežnih in varnostnih rešitev v okolja kritične infrastrukture, predvsem elektroenergetskih sistemov. Posveča se tudi novim pristopom uvajanja specializiranih varnostnih rešitev v okolja, kjer je kibernetska odpornost ključna za delovanje organizacije. Je tudi programski vodja Tehnološke konference.

09:00 - 09:20

1. konferenčni dan

Uvodna pozdravna nagovora

14:00 - 14:20

1. konferenčni dan

Celovit pristop k načrtovanju OT/ICS/IoT sistemov

Industrijska in okolja kritične infrastrukture se v zadnjih nekaj letih intenzivno obravnavajo z vidika kibernetske varnosti operativne tehnologije (OT), pri čemer se prepogosto vključuje samo ožje mehanizme kibernetske varnosti.
Pri načrtovanju novih ali prenovi IKT infrastrukture v ICS okoljih je potreben celovit pristop, kjer se prepletajo omrežne tehnologije, kibernetska varnost s specifikami, ki jih narekujejo OT/ICS sistemi. Pri tem je potrebno že na ravni načrtovanja omrežja uporabiti omrežne in kibernetsko varnostne tehnologije in mehanizme, prilagojene OT okolju v razpršenih (WAN) sistemih ali kampus okoljih ter uporabiti referenčne arhitekture, najboljšo prakso ter vse skupaj obravnavati kot integriran sistem.