V sodelovanju z organizatorji teka Hop na Grad je enajst podjetij, članov SBC – Kluba slovenskih podjetnikov (med katerimi je tudi Smart Com), na pobudo podjetja Rokus Klett, v treh urah zbralo več kot 34.000 evrov za nakup naprave rotaflow črpalke s pripadajočo opremo.

 

Aparat bo zdravstvenim delavcem v UKC Ljubljana pomagal zdraviti kritično bolne paciente.

 

Kaj je ECMO naprava?

Naprava za izventelesno oksigenacijo krvi (angl. extracorporeal membrane oxygenation, ECMO) je naprava, s katero lahko zdravstveno osebje pomaga kritičnim bolnim pacientom, ki jim hkrati odpovedo tako pljuča kot srce.

 

V času, ko je pacient odvisen od ECMO naprave, ta namesto pacienta dovaja kisik v njegovo kri, izplavlja odvečni ogljikov dioksid in poganja kri po njegovem telesu. Naprava nadomešča tako ventilator kot srčno črpalko. Ko si pacientovo telo opomore od bolezni, ga zdravstveno osebje postopoma odklopi od naprave, da ponovno začne samostojno živeti. – izr. prof. dr. Damijan Osredkar.

 

Kot pravi bodo z napravo lahko pomagali tako kritično bolnim otrokom kot odraslim, tudi takšnim, ki se bodo v kritičnem stanju znašli zaradi okužbe s koronavirusom (COVID-19).

 

Napravo sestavlja več komponent. Črpalko so že prevzeli na intenzivni enoti Pediatrične klinike, kjer jo nujno potrebujejo.

 

ecmo-naprava
Napravo so prevzeli doc. dr. Marko Pokorn, DMS Nedisa Bosankić, glavna medicinska sestra v ECMO timu, in prim. Ivan Vidmar (vodja EIT in ECMO tima).

 

Za napravo smo darovali: Založba Rokus Klett, Rok Kvaternik, Boris Lavrič, INEA, INPRO, Smart Com, Povše metal, Carglass, Nevron, Petre Šotori, Pikas, Rotary Club Novo Mesto, Star Prevajalske storitve.

 

“Dobrodelnost je poleg prizadevanja za boljše podjetniško okolje in razvojni preboj Slovenije eno od pomembnih načel delovanja članov SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. Člani kluba tako odgovornost do okolja uresničujejo prek tega, da prispevajo in pomagajo”, še dodajajo v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov.

 

#skupaj je bolje