Obstaja širok nabor orodij za avtomatizacijo, s katerimi lahko ponovljive, standardizirane dogodke avtomatiziramo. Vendar, kot je že kolega Igor Štih v prispevku z naslovom Uvajanje avtomatizacije v sodobno IKT omrežje ali popotovanje do avtonomnih omrežij predstavil stopnje avtomatizacije v omrežjih ter potrebe oziroma določena stanja stopnje, se moramo zavedati, da je pot do avtonomnega omrežja dolgotrajen proces. Avtomatizacija v omrežjih prav tako ni preprost proces, zato se bom v nadaljevanju dotaknil postopkov oz. nasvetov, s katerimi na zanesljiv način pridemo do avtonomnega omrežja.

 

Naj ponazorim s primerjavo iz realnega življenja. Ko načrtujemo družinski izlet, premislimo in izberemo destinacijo, ki jo želimo obiskati. Vendar to za uspešen izlet ni dovolj. Ključen je širši pogled, ki zajema še druge dejavnike, ki pomembno vplivajo na to, kako se bo izlet odvijal, kot so: kakšno bo vreme, kakšno opremo potrebujem, mi pot časovno ustreza, kam bomo šli po malico ter kakšen je promet do izhodiščne točke. Njihovo poznavanje je pomembno za dobro načrtovanje in izvedbo izleta za zadovoljstvo vseh vpletenih.

 

Pot do avtonomne infrastrukture

Enako velja za pot avtomatizacije. Predpriprava za dobro načrtovano pot se začenja s pregledom stanja, kar lahko v primeru našega družinskega izleta primerjamo s pregledom vremena. Pregled omrežja je ključen, saj nam poda resnično sliko našega omrežja, ki bo izhodišče za načrtovanje naslednjih korakov do avtomatizirane infrastrukture.

 

Sedaj, ko poznamo vremensko sliko – vemo da bo oblačno, vendar brez dežja – je naslednji korak načrtovanja izbira poti primerne vremenu ter seveda izbira opreme. Torej v primeru avtomatizacije si je potrebno izbrati preverljive cilje avtomatizacije našega omrežja – kaj moramo nujno avtomatizirati, kaj nam bo prinesla avtomatizacija ter pomembna odločitev, katero orodje oziroma način bomo izbrali.

 

Na tej točki priprav imamo pregled oz. seznam nalog, ki jih bomo avtomatizirali ter katero orodje bomo izbrali. Če zopet ponazorim s primerjavo: poznano vreme, imamo primerno obutev ter pot, po kateri moramo. To je zalo pomemben korak na poti do avtonomnega omrežja/infrastrukture, kajti pomanjkanje le enega, lahko resno ogrozi uspešnost projekta. Težko se je ponoči vračati po nepoznani poti, če zaidemo.

 

Avtomatizacija v omrežjih je kompleksna naloga

Tako imamo vse potrebne informacije, da dosežemo cilj našega družinskega izleta oz. avtonomnega omrežja. Še misel za motivacijo med potovanjem do našega skupnega cilja: ‘važna je pot ne cilj’. S to mislijo in dobrimi pripravami oz. natančno določenimi koraki, dosežemo cilj in hkrati postavimo trdne temelje za dolgoročni cilj do avtonomne infrastrukture ter seveda skupaj s sodelavci ustvarjamo avtonomno omrežje.

 

Ekipa Smart Com vam z izkušenimi strokovnjaki ter s sodobnimi koncepti in tehnologijami pomaga pri načrtovanju in izvedbi posameznega koraka avtomatizacije omrežja. Pišite nam za detajlnejšo predstavitev.