izbor-opreme-za-omrezje-wi-fiVeč kot 100 slovenskih občin je že uspelo pridobiti sredstva WiFi4EU za graditev omrežja Wi-Fi. Zakaj jih ne bi tudi vi?

 

V enem izmed svojih blog zapisov sem podal vprašanja in postopke, s katerimi lahko s pomočjo sodobne programske opreme (AirMagnet, Ekahau…) načrtujete učinkovita omrežja Wi-Fi. Učinkovito omrežje Wi-Fi je tisto, ki ponuja storitve v skladu s predstavo investitorja/organizatorja in željami potencialnih uporabnikov.

 

Ko smo določili zasnovo omrežja Wi-Fi in celo pridobili sredstva iz programa WiFi4EU, lahko opravimo tretji korak – izbor opreme. Enostavna naloga to ravno ni, saj je na trgu množica ponudnikov opreme Wi-Fi in vsi trdijo, da je njihova najboljša. Ampak tudi najboljša oprema, brez ustreznega načrtovanja, ne more zagotoviti učinkovito delujočega omrežja.

 

Kako do optimalnega izbora opreme za omrežje Wi-Fi?

Včasih se zgodi, da investitor izbere odlično opremo, ki pa ni najbolj primerna za njegovo okolje in aplikacije. Tokrat se bom poslužil inženirskega pristopa, ki nam bo pomagal pri izbiri za nas prave opreme. Izhodišče je končni cilj – delujoče omrežje s storitvami in aplikacijami, ki jih končni uporabniki pričakujejo. Iz tega izhajamo in se z algoritmom izbir pomikamo proti izhodišču. Poglejmo, kaj so pomembna ‘križišča’, na katerih se odločamo za smer?

 

Razmislek #1

Za omrežje, ki ima več kot nekaj deset AP (Access Points oz. dostopnih točk), je postavitev centralnega nadzornega sistema nuja. IT administrator opravlja več zahtevnih nalog, zato je čas nadzora in konfiguracije omrežja Wi-Fi potrebno omejiti na najmanjšo možno mero. Centralni nadzorni sistem obenem omogoča vpogled v delovanje omrežja in aktivnost uporabnikov. Daje nam vpogled v informacije o vrsti in tipu naprav, s katerimi se uporabniki priključijo na omrežje WI-Fi, ter pregled statističnih parametrov aplikacij, ki se uporabljajo v omrežju.

 

Za postavitev omrežja s sredstvi pridobljenimi v okviru program WiF4EU je postavitev centralnega nadzornega sistema nujna. Če je ob tem vaša prva misel, da to prispeva k višji investiciji, naj vas pomirim. Na področju računalniške opreme in podatkovnih baz je v zadnjem desetletju prišlo do revolucije, ki je pripeljala do virtualizacije funkcionalnosti. Virtualizacija funkcionalnosti s tehnologijo, ki jo ponuja VMWare ali KVM, omogoča skupno uporabo spomina in procesne moči strežnikov. Npr. določen strežnik se lahko uporabi za različne procese in aplikacije. Med drugim tudi za postavitev centralnega nadzora za omrežje Wi-Fi. Ker se proizvajalci sistemov Wi-Fi zavedajo pomena majhnih investicijskih stroškov, ponujajo licenčne modele za opremo, pri kateri cena raste sorazmerno s številom uporabljenih AP v omrežju. Na ta način je tudi v majhnih omrežjih možna uporaba vrhunske programske opreme z enakimi funkcionalnostmi, ki se uporabljajo v omrežjih z nekaj deset tisoč AP.

 

Proizvajalci sistemov Wi-Fi, ki razpolagajo z virtualizirano nadzorno platformo, lahko ponudijo storitev nadzora v oblaku, kar pomeni, da se nadzorna platforma nahaja v podatkovnem centru Amazon, Azure ali Google. V tem primeru ne potrebujete fizičnega strežnika v IT prostoru. Se pa morate sprijazniti z dejstvom, da boste v Internet omrežje pošiljali podatke, ki ponudniku storitev omogočajo zbiranje statističnih podatkov iz vašega omrežja. Odločitev je vaša – storitev v oblaku ali virtualizirana platforma na vaši lokaciji. Seveda je še ena alternativa. Namenska strojna oprema proizvajalca opreme Wi-Fi. Katero od treh alternativ boste izbrali, bo v veliki meri določilo porazdelitev investicijskih in obratovalnih stroškov ter počutje administratorja pri delu z omrežjem.

 

Razmislek #2

In če smo že pri delu administratorja – ključno pri tem je iskanje razloga za nepravilno delovanje omrežja, ko do tega pride. Vsak administrator si v takšnem trenutku želi vizualno predstavitev delovanja. Naj bo to pokrivanje prostora z radijskim signalom posameznega AP, število ponovitev posameznih oddaj, odnos signal/šum na sprejemniku AP.

 

Kako pomembna je šele vizualna predstavitev diagnostike povezovanja za posamezne kliente, ki jih AP pokriva. Prikaz poteka povezovanja korak za korakom v 802.11 protokolov za avtentifikacijo, enkripcijo, DHCP ali roaming. Administratorji, ki nadzirajo velika omrežja, se zavedajo velike vrednosti tovrstnih funkcionalnosti.

 

Razmislek #3

Je povezava z Internetom vaša primarna (ali celo edina) storitev? V tem primeru je nabor opreme različnih proizvajalcev, ki zadosti vašim zahtevam, zelo obsežen.

 

Ali bodo uporabniki generirali, ali sprejemali veliko video vsebin. Recimo pri dogodkih, kot je to KamFest ali Ljubljana Beach Volley Challenge)?

 

Ali bi uporabniki omrežja Wi-Fi želeli uporabljali VoiceOverWiFi? V tem primeru potrebujete opremo, ki zagotavlja kvaliteto prenosa QoS (Quality of Service) različnega prometa skozi omrežje Wi-Fi. Pri neodvisnih javno dostopnih testih, je razvidno, kako se odreže oprema (konkretni AP). Tako lahko ločite med proizvajalci, ki vlagajo v razvoj tehnologije in tistimi, ki jim to ni nujno na vrhu prioritetne lestvice.

 

Imajo AP dovolj veliko število klientov, ki jih istočasno strežejo? Kako množice uporabnikov dostopajo v vaše omrežje? Ali platforma Wi-Fi podpira funkcionalnosti Guest Access in Captive Portal?

 

Razmislek #4

Ko enkrat postavite omrežje Wi-Fi ustrezne kvalitete se soočite z vprašanjem, ali bi omrežni operaterji v vaši regiji lahko ponujali svoje storitve skozi vaše omrežje. Mobilna omrežja 4. generacije namreč še vedno ne zagotavljajo takšne kapacitete, kot je to na določenih lokacijah zaželeno. Ali oprema Wi Fi, ki vam jo ponujajo, zagotavlja funkcionalnost HotSpot 2.0? Je v centralnem nadzornem sistemu dostopen pregleden način konfiguracije in nadzora funkcionalnosti povezovanja s strežniki omrežnih operaterjev?

 

Razmislek #5

Čeprav zadnji na seznamu, ne nepomemben vidik. Gre za najpomembnejšo funkcionalnost vsakega sistema Wi-Fi – kvaliteto sprejema in oddaje radijskega (RF) signala. Tu se moramo vprašati, kakšne so lastnosti radijskih anten? Dinamično prilagajanje antenskega sklopa razporeditvi in številu radijskih klientov v okolju. Kako se signal iz radijskih anten procesira?

 

In še bi lahko nadaljevali, ampak se danes na tem mestu zaustavimo. Naslednji razmislek bi lahko bila storitev ugotavljanja lokacije uporabnika, a je to tema že na naslednji zapis.

 

Brez zavedanja o lastnostih in možnostih postavljenega omrežja Wi-Fi s posnetkom ključnih parametrov, je administrator omrežja postavljen v nemogočo situacijo. Preden se tudi vi znajdete v takšni situaciji, vam svetujem posvet s strokovnjaki, ki vas bodo usmerili na pravo pot pri načrtovanju, vzdrževanju ali nadgraditvi vašega omrežja Wi-Fi.