Optisis
dsc
Beenius
ZAPRI+

Flex4Grid – Upravljanje prosumerjev električne energije

Razvojni projekt pod okriljem H2020

Projekt Flex4Grid iz EU programa H2020 se je v obdobju 2015-2018 osredotočal na razvoj odprtega tehnološkega sistema za upravljanje podatkov in zagotavljanje storitev, ki so namenjene za celovito upravljanje prosumerjev električne energije.

Upravljanje prosumerjev električne energije

Trend povečevanja razpršenih virov električne energije, kot so male sončne in vetrne elektrarne, je botroval pojavu t.i. »prosumerjev«, ki so obenem proizvajalci in porabniki (producers-consumers) električne energije.

Proizvodnja in poraba električne energije pri prosumerjih precej niha, kar lahko negativno vpliva tako na elektrodistribucijski sistem, kot tudi na deležnike na trgu električne energije.

Po drugi strani je prosumer v določeni meri prilagodljiv pri proizvodnji in porabi energije, z ustreznim upravljanjem te prilagodljivosti je mogoče omejiti negativne vplive razpršene proizvodnje in porabe električne energije.

Glavni cilji projekta

Namen projekta je bil s pomočjo sistema za upravljanje prosumerjev električne energije upoštevati prilagodljivost prosumerjev in doseči pozitivne učinke za vse deležnike.

Stevilka ena

Računalniški oblak

Ponudniki storitev v računalniškem oblaku bodo lahko ponudili nove storitve za elektrodistribucijska podjetja in prosumerje.
Stevilka dva

Zniževanje koničnih obremenitev

Elektrodistribucijska podjetja bodo lahko izrabila zunanje storitve za zniževanje koničnih obremenitev ter razkoraka med porabo in razpršeno proizvodnjo energije.
Stevilka tri

Aktivni prosumerji

Prosumerji postanejo aktivni deležniki na trgu, kjer lahko tržijo prilagodljivost svoje porabe in prilagodljivost svoje proizvodnje.
Stevilka stiri

Nove storitve

Nove storitve na trgu električne energije na osnovi podatkov in odprtih vmesnikov tehnološkega sistema Flex4Grid.

Kako deluje?

Validacijo sistema upravljanja prosumerjev električne energije smo izvedli s pilotnimi postavitvami v realnem okolju treh elektrodistribucijskih omrežij.

komunikacija

Želite več informacij o projektu Flex4Grid?

Z veseljem bomo odgovorli na vaša vprašanja in pobude za sodelovanje na razvojnih in raziskovalnih projektih.

Partnerji projekta Flex4Grid

Sodelujemo v uglednem mednarodnem konzorciju partnerjev.

Sorodne vsebine

VPRAŠAJTE NAS
Arrow

Soglašam, da zaupane osebne podatke lahko hranite in uporabite za obveščanje o:

Vaše podatke bomo hranili in obdelovali za občasno posredovanje strokovnih vsebin in vabil na specializirane dogodke preko elektronske pošte. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Privolitev lahko kadarkoli prekličete, ob prejemu e-sporočila ali na e-naslov marketing@smart-com.si posredujete sporočilo z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo Smart Com prenehal pošiljati vsebine od katerih ste se odjavili.

Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Pravnih obvestilih.

x
Zapri obrazec
ZAPRI+