Po vzoru proizvajalca Apple, ki je iz svojih trgovin umaknil aplikacije za rudarjenje kriptovalut, se je za enako potezo odločil tudi tehnološki velikan Google.

V preteklem tednu je Google posodobil svoj pravilnik o storitvah v spletni trgovini ‘Play Store’, s katerim prepoveduje aplikacije za rudarjenje kriptovalut,ki se skrito izvajajo v ozadju naprav, brez vednosti uporabnika.

 

Zaenkrat v trgovini ‘Play Store’ še vedno lahko najdemo veliko aplikacij, namenjenih rudarjenju kriptovalut, med njimi MinerGate, AA Miner, NeoNeonMiner.

 

Aplikacije, ki se uporabljajo za daljinsko upravljanje ‘rudarjenja’ s kriptovalutami, niso predmet te odločitve in so še vedno na voljo v spletni trgovini.

Tehnologija, priljubljena tudi med hekerji

Rudarjenje kriptovalut ni nov koncept, vendar je tehnologija v zadnjem času na udaru hekerjev, saj so se pojavile številne zlorabe. Ugotovili so, da je to odličen vir zaslužka. S t. i. ‘ugrabitvijo’ osebnih računalnikov heker nič hudega slutečemu uporabniku na napravo namesti eno izmed aplikacij za rudarjenje kriptovalut. Le ta se izvajala v ozadju in v večini primerov uporabnik tega sploh ne opazi.

 

Rudarjenje kriptovalut je zaradi tega pridobilo sloves ene izmed največjih varnostnih groženj, kar je pri velikanih kot sta Apple in Google povzročilo negativne ozračje in razlog za ukrepanje. Posledica je sprejetje strožjih pravil, povezanih s tovrstnimi aplikacijami.

Prav tako je Google začel omejevati tudi oglase, ki spodbujajo ponudbo kripto valut (ICO), kripto denarnice in poslovanje s kriptovalutami.

Poleg kriptovalutnih rudarjev je Google prepovedal še več kategorij aplikacij z digitalnega trga, med njimi:

  • Aplikacije, ki imajo ‘na dotik’ moteče oglase uporabnikom.
  • Aplikacije, ki napačno prikazujejo ali skrivajo njihovo lastništvo ali primarni namen.
  • Aplikacije, ki so namenjene privabljanju mladostnikov, vendar vključujejo vsebine za odrasle.
  • Aplikacije, ki distribuirajo vsebino s posnetki spolne zlorabe otrok.
  • Aplikacije, ki oglašujejo prodajo eksplozivov, strelnega orožja, streliva ali nekaterih dodatkov za strelno orožje.
  • Aplikacije, ki spodbujajo sovražni govor, nasilje, samopoškodbe, diskriminacijo na podlagi različnih dejavnikov, kot so spolna usmerjenost ali spol.

Previdnost ni nikoli odveč

Nedavne odločitve in poteze tehnoloških ponudnikov pomenijo težnjo k večji varnosti – preprečiti možnost nameščanja lažnih programov na mobilne naprave, z namenom zaščititi uporabnike. Ozaveščenost vseh zaposlenih o morebitnih grožnjah ter znanje, kako se jim izogniti, sta ključna, ko gre za informacijsko varnost. Preventivni pregled stanja vašega IS vam razkrije največje ranljivosti in pokaže pot do večje zaščite.