Potrošniki vse več nakupov opravimo preko spleta, saj nam je tako veliko lažje, pa tudi cene izdelkov so v primerjavi s tistimi v fizični trgovini, veliko ugodnejše. Zato porast števila spletnih trgovin ne preseneča. 

Kaj vpliva na izbor tehnologije za izdelavo spletne trgovine?

Zahteve za izdelavo kakovostne spletne trgovine niso majhne. Poskrbeti je potrebno za vizualizacijo produktov, za varno in učinkovito povezavo z različnimi plačilnimi sistemi, za ustrezno povezavo z zalednimi sistemi, ki skrbijo za zaloge idr. Vse skupaj mora omogočati prijetno uporabniško izkušnjo in enostavno uporabo. Velikokrat je te zahtevne naloge potrebno izpolniti hitro, poceni in učinkovito. Še en pomemben vidik je, ki ga prav tako ne smemo zanemariti, in to je varnost spletnih trgovin.

Zato ne preseneča podatek, da v ospredje stopajo uveljavljene namenske tehnologije-platforme, ki omenjene izzive rešujejo bistveno bolj učinkovito, ceneje in hitreje, kot pa unikatne in samostojno razvite spletne strani. Med najbolj pogosto uporabljene platforme spadajo Magento, OpenCart, WordPress, PrestaShop, Joomla, WooCommerce.

Magento je ena izmed najzmogljivejših platform, ki poganja kar 30 % vseh spletnih trgovin.

Spletni portal https://www.datanyze.com navaja, da že več kot polovica spletnih trgovin v Sloveniji deluje na tehnologiji WooCommerce ali Magento. In trendi kažejo, da se bo delež le še povečeval.

Kako poskrbeti za varnost spletnih trgovin?

Nove okoliščine seveda vplivajo tudi na zagotavljanje varnosti.

Pri unikatnih in samostojno razvitih spletnih trgovinah je varnost neposredno odvisna od kvalitete in pazljivosti razvijalcev oz. skrbnikov ter znanja in spretnosti napadalca. Takšne trgovine so lahko zelo varne, zelo ranljive ali pa nekje vmes. Zares tega ne vemo, dokler ne opravimo podrobnejšega pregleda posameznih funkcij.

Pri (odprtokodnih) platformah za spletne trgovine pa je logika drugačna. Podrobnejši pregled posameznih funkcij se ne izvaja, saj to »za nas« opravlja cel svet.

Vseeno pa si moramo zastaviti naslednja pomembna vprašanja:

  • Je nameščena najnovejša verzija oz. najnovejši popravki?
  • So nastavitve takšne, kot jih zahtevajo navodila za varnost platforme?
  • Ali skrbniki dovolj natančno spremljajo dogajanja v zvezi z varnostjo platforme in pravočasno odreagirajo na novosti?

Če je odgovor na zastavljena vprašanja DA, potem je spletna trgovina verjetno zelo varna. Lahko celo rečemo, da imajo namenske platforme v tem pogledu prednost.

Če smo dovolj disciplinirani, spremljamo novosti, pravočasno in hitro nameščamo popravke in upoštevamo navodila za varno postavitev strani, smo lahko zelo varni, četudi nam primanjkuje poglobljenega znanja o spletnih tehnologijah.

Če je odgovor NE, pa je spletna trgovina verjetno zelo ranljiva. Uveljavljene platforme v tem primeru prinašajo dodatne težave, saj obstaja velika verjetnost, da bo spletna trgovina kmalu postala žrtev nepridipravov. Zelo hitro po javno objavljeni ranljivosti, se namreč pojavijo natančna navodila za njeno izrabo. Hkrati pa je v Internet omrežju vedno dovolj zlonamernežev, katerih edini cilj je poiskati spletne strani s konkretno ranljivostjo in jo zlorabiti. Zaradi nepazljivosti se naša spletna trgovina lahko zelo hitro znajde na radarju napadalcev s celotnega sveta.

Vse večja uporaba namenskih tehnologij za izdelavo spletnih trgovin je dejstvo in na lastnikih/skrbnikih je, da se odločijo, ali bodo ta trend izkoristili za večjo varnost spletne trgovine, ali ne. Ali so tehnologije implementirane pravilno, ali ne, pa nedvoumno pokaže izvedba varnostnega pregleda. Pri tem vam lahko svetujejo naši izkušeni varnostni strokovnjaki in certificirani etični hekerji.