Prepogosta misel, da je Slovenija (pre)majhna in za napadalce oz. kibernetski kriminal ne najbolj zanimiva država, nam daje lažen občutek o tem, da se nam ne more nič zgoditi. To se je pokazalo leta 2008, v času predsedovanja Slovenije Evropski uniji, ko se je po podatkih SI-CERT zgodilo največ resnih napadov. Napadalci se zavedajo, da so sistemi po svetu povezani in iščejo najšibkejši člen vstopa.

 

100-odstotne varnosti ni mogoče doseči. Kar lahko oz. moramo narediti pa je, da varnostna tveganja obvladamo, ugotovimo, kje so najšibkejši členi in jih nadgradimo. To pomeni stalno uvajanje izboljšav – oceniti varnostna tveganja glede na specifičnost okolja, glede na to prilagoditi varnostne rešitve ter ukrepe. Kot drugo pa stalno izobraževati in usposabljati uporabnike informacijskih tehnologij-zaposlene, pa tudi varnostne strokovnjake, vsakega v skladu z vlogo, ki jo ima v sistemu. Prav vsak uporabnik je lahko potencialno najšibkejši člen.

 

Če odpove človeški faktor, niti najboljša tehnologija ne pomaga

V to skupino spadajo tehnike socialnega inženiringa, ki izkoriščajo našo, človeško ranljivost in s katero napadalci pridejo do podatkov o žrtvi (uporabniško ime, geslo…). Mnogokrat je to nato vstopna točka do (občutljivih) poslovnih podatkov.

 

Na konferenci Zlati kamen, ki je v slovenski javnosti najbolj odmevno strokovno srečanje na področju lokalne samouprave, je bil tudi Smart Com certificiran etični heker in strokovnjak za kibernetsko varnost, Boris Krajnc.

 

V predavanju z naslovom »Kako okrepiti kibernetsko varnost vaše občine, da ne bo tarča hekerjev?« je na primerih iz prakse predstavil kibernetske napade in posledice, ki so jih napada povzročili. Oglejte si video predavanja in spoznajte ukrepe in mehanizme, ki jih moramo sprejeti tudi vsi posamezniki, za zmanjšanje varnostnih ranljivosti in za povečanje kibernetske varnosti.

 

 

 

Smart Com ekipa strokovnjakov

Naša ekipa certificiranih strokovnjakov za kibernetsko varnost bo poskrbela za strokovni in neodvisni pregled, analizo vašega informacijskega sistema in izmerila odpornost na socialni inženiring. S tem boste odkrili ranljivosti sistema in jih na podlagi naših priporočil tudi odpravili.

 

Rezervirajte si posvet z našim strokovnjakom in okrepite vašo kibernetsko varnost.