Optisis
dsc
Beenius
ZAPRI+

H2020 iFLEX – Vključevanje odjemalcev energije

Razvojni projekt pod okriljem H2020

Triletni projekt iFLEX, ki se je začel izvajati v jeseni 2020, predstavlja nadaljevanje in nadgradnjo mednarodnega projekta Flex4Grid.

Glavni cilj projekta iFLEX

S projektom iFLEX bomo opolnomočili odjemalce električne energije, tako da jim bomo čim bolj olajšali sodelovanje pri upravljanju odjema električne energije (DR – Demand Response).

Vzpostavili bomo iFLEX Asistenta, novo programsko orodje, ki bo delovalo med odjemalci in njihovimi energetskimi sistemi, različnimi deležniki ter zunanjimi sistemi, za dosego vzajemne koristi z lokalnim upravljanjem z energijo in upravljanjem odjema.

Čeprav je poudarek na električni energiji, je cilj projekta iFLEX preseči razširjeno stanje t.i. silosov, kjer so različni energetski informacijski in avtomatizacijski sistemi slabo povezani med seboj, in zagotoviti celostno upravljanje z energijo, ki na poenoten način optimizira različne vrste energije.

Zasnova iFLEX Asistentov

iFLEX Asistenti so zasnovani tako, da zagotavljajo poenoten pristop za izboljšanje uporabniške izkušnje, stopnjo avtomatizacije in personalizacije v širokem naboru storitev za upravljanje energije in upravljanje odjema.

Zaradi različnih zahtev teh storitev projekt ponuja skupni programski okvir (t. i. IFLEX Framework) za razvoj specifičnih instanc iFLEX Asistenta, ki so prilagojene potrebam določenih storitev. Poudarek je predvsem na gospodinjskih odjemalcih in upravljanju odjema, ki podpirajo doseganje visokega deleža obnovljivih virov energije (OVE).

Poleg tega so potrebne učinkovite spodbude in tržne strukture, ki odjemalce spodbujajo k vlaganju v te inovativne rešitve za upravljanje odjema.

V ta namen so iFLEX Asistenti prilagodljivi za različne spodbujevalne in tržne mehanizme, ki omogočajo: uporabo rešitve v različnih državah z različnimi podnebnimi regijami, ter A / B testiranje.

Kako deluje?

V iFLEXu je soustvarjanje s končnimi uporabniki neločljivo povezano z različnimi fazami projekta, usklajuje pa ga potrošniška organizacija v konzorciju. Validacija sistema iFlex se bo izvedla s terenskimi piloti v treh podnebnih regijah, tj. Skandinaviji, Centralni Evropi in Sredozemlju.

H2020_iFLEX

Naša vloga v projektu

Naši strokovnjaki vodijo podprojekt za sistemsko integracijo in sodelujejo pri tehnični izvedbi in aktivnosti projekta.

checklist

Načrtovanje

razvoj

Razvoj

tlesk

Validacija sistema iFLEX

Slovenski pilot

Naši strokovnjaki bodo izvdeli tudi slovenski pilot za učinkovito upravljanje elektroenergetskega omrežja z visokim deležem OVE.

Pilot vključuje Savinjsko in Kozjansko regijo, kjer imajo nekateri segmenti distribucijskega omrežja visok delež OVE (>50 % v nekaterih od teh segmentov) s povezanimi težavami glede stabilnosti omrežja, ki jih povzročajo OVE.

Cilj slovenskega pilota je prikaz izvedljivosti iFLEX Asistentov, da bi lahko gospodinjski in mali komercialni odjemalci ponudili svojo prilagodljivost (v zameno za denarne ugodnosti) za nevtralizacijo negativnih učinkov visokega deleža OVE in posledično zagotavljanje stabilnosti električnega omrežja.

komunikacija

Želite več informacij o projektu iFLEX?

Z veseljem bomo odgovorli na vaša vprašanja. Veseli bom tudi Vaše pobude za sodelovanje na razvojnih in raziskovalnih projektih.

Slovenski partnerji projekta H2020 iFLEX

V projektu sodeujejo štiri države: Finska, Slovenija, Grčija in Danska.
Smart Com pri projektu sodeluje s štirimi slovenskimi partnerji.

Sorodne vsebine

VPRAŠAJTE NAS
Arrow

Soglašam, da zaupane osebne podatke lahko hranite in uporabite za obveščanje o:

Vaše podatke bomo hranili in obdelovali za občasno posredovanje strokovnih vsebin in vabil na specializirane dogodke preko elektronske pošte. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Privolitev lahko kadarkoli prekličete, ob prejemu e-sporočila ali na e-naslov marketing@smart-com.si posredujete sporočilo z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo Smart Com prenehal pošiljati vsebine od katerih ste se odjavili.

Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Pravnih obvestilih.

x
Zapri obrazec
ZAPRI+