Kdaj ste nazadnje dobili vprašanje: »O čem sedaj premišljujete?« To so bili časi še ‘pred korono’. Nato so druženja v živo poniknila in ostal nam je virtualni svet. Sedaj je najpogostejše vprašanje, ki vam ga postavi vaš ‘pametni družabnik’, ki se odziva na pametnem telefonu, »Kje se trenutno nahajate?«. Sicer se to vprašanje lahko pojavi tudi kot ukaz ‘enable location services’ oz. omogočite lokacijske storitve. Seveda ob pojasnilu o zasebnosti ‘Wi-Fi network around you are unique to your location and can indirectly reveal where you are. To protect your privacy…’ oz. Wi-Fi omrežje je edinstveno glede na lokacijo in lahko neposredno razkrije, kje se nahajate…

 

Tako Google kot Apple skrbita za našo zasebnost. Aplikacija, ki želi dostopati do Wi-Fi informacij, mora pridobiti dovoljenje; s tem brez vašega dovoljenja ne more izkoriščati informacij o vaši lokaciji. Ostane vprašanje, kako Google in Apple ‘izkoriščata’ informacije o lokaciji?

 

Lokacijske storitve – ponudniki

Apple se je pridružil valu novih rešitev, ki naj bi lajšala življenja uporabnikov. Imenuje se AirTag in zmore več, kot si mislite. Ta mali ‘žetonček’, čigar velikost je določena predvsem z velikostjo baterije, vam omogoča, da hitreje najdete stvari, ki jih pogrešate. In sicer ne samo v vaši neposredni bližini, ampak kjerkoli na vaši poti. Kako je to mogoče? Enostavno. Vse pametne naprave Apple so povezane v Applov oblak in si izmenjujejo informacije o AirTag-ih v svoji okolici. Če ste pozabili torbo (v kateri ste preudarno pustili AirTag) v kavarni, ki ste jo obiskali, je dovolj, če se v bližini nahaja kateri koli uporabnik pametnega telefona iPhone in že izveste, kje je vaša torba. To pomeni, da za skupno dobro uporabniki (lastniki) pametnih naprav Apple delijo z Apple informacije, kar je predstavljeno že v logotipu podjetja z manjkajočim delom jabolka.

 

Niste pripravljeni deliti svoje naprave? Kaj pa Torrent? Če ste lastnik računalnika(ov), ste verjetno vsaj v določenem obdobju bili del tega omrežja. Se spomnite ‘mantre’, ki ste jo tedaj delili vsem, ki so vas bili pripravljeni poslušati? V digitalnem svetu dobrine nimajo vrednosti. Lahko jih neskončno kopiramo in delimo in se ne obrabijo. Res je. In tudi tehnološki velikani so dojeli, da lahko takšen pristop izkoristijo za skupno dobro. In kjer imajo interes, sledijo mantri, ki so jo na začetku oznanjali znotraj ‘The GNU Operating System and the Free Software Movement1.

 

Ne samo Google in Apple, ampak tudi drugi, kot npr. Facebook, na različne načine skušajo priti do informacije o lokaciji. Ste vedeli, da vsakič, ko naredite digitalni posnetek s kamero vašega pametnega telefona, v informacijah v slikovni datoteki ostane zapisana tudi lokacija, na kateri ste sliko posneli. Dovolj je, da sliko objavite na Facebook-u in že se informacija o lokaciji uporablja in deli s tistimi, ki oglašujejo ali izvajajo analize trga.

 

Informacija o lokaciji je postala bistveni del novih storitev. Gartner je podal analizo panoge ‘Indoor Location Services’2, za katero predvideva hitro rast.

 

Tehnologija Wi-Fi omogoča ugotavljanje lokacije uporabnika s triangulacijo ali enostavnim skeniranjem. Aplikacija na pametnem telefonu za triangulacijo potrebuje dovoljene. Skeniranje se zgodi samodejno vsakič, ko vklopite Wi-Fi, kot del procesov operacijskega sistema. Lokacija, na kateri se nahajate, se lahko ugotovi s točnostjo nekaj deset metrov.

 

Odlična uporabniška izkušnja

Do sedaj ste verjetno že prišli do sklepa da tisti, ki želijo izvedeti vašo lokacijo, to lahko dosežejo na več načinov. Kaj pa vi? Ali lahko tudi sami izkoristite možnosti lociranja, ki jih omogoča Wi-Fi tehnologija? Seveda, ko je to v vašem interesu in si to želite?

 

Kako ohranite nadzor nad delovanjem? Tako, da namestite aplikacijo, ki vam omogoča pristop do storitev, ko jo vklopite. In pred tem seveda vklopite tudi Wi-Fi, lokacijsko funkcionalnost in v primeru, če želite večjo točnost lociranja, tudi Bluetooth.

 

Od treh najbolj uporabljenih storitev v sklopu ‘Indoor Location Services’, ki slonijo na znani informaciji o lokaciji – ‘Asset Visibility’ (vidnost sredstev), ‘Wayfinding’ (določanje poti) in ‘User Engagement’ (vključenost uporabnikov) – se mi slednja zdi najbolj uporabna. Pri večini tehnoloških sistemov potrebujete ‘beacon’ oz. javljalnik. Nekaj podobnega AirTag-u. Če se javljalniku približate s pametnim telefonom, na katerem je aktivirana aplikacija, vam lahko posreduje najnovejše informacije, povezane s konkretno lokacijo. Recimo kam gre avtobus, pred katerim se nahajate in po kateri poti (če ste se kdaj peljali za Kamnik, se verjetno zavedate, da je možnih poti skoraj neskončno in po navadi vmesno lokacijo, na katero bi šli, avtobus zaobide), koliko koles je še na razpolago za izposojo, na kateri lokaciji in ali je baterija polna…

 

Naenkrat so lahko vsi procesi bolj dinamični in prilagodljivi zahvaljujoč informacijam v realnem času, ki so dostopne na vašem pametnem telefonu. Inovativne tehnološke rešitve omogočajo postavitev Wi- Fi sistemov, ki ne potrebujejo javljalnikov za ponujanje storitev vključenosti uporabnikov. Kako to dosežejo, si lahko ogledate na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=NoEtuywO4t4 ali prisluhnete mojemu predavanju v spodnjem videu (lokacijske storitve – delovanje in scenariji njihove uporabe).

 

 

Če vam se zdi, da bi takšen sistem lahko dodal vrednost poslovnim procesom v vašem okolju, nas pokličite.


1. https://www.gnu.org/
2. 2021 Gartner Magic Quadrant for Indoor Location Services, Global