Zaščita Facebook računa z 2FA vam ne bo vzela več kot 3 minute!

 

Ne glede na vedno več opozoril, da lahko hekerji prevzamejo nadzor nad Facebook računom, če nimate dovolj močnega gesla in vključene 2FA (dvofaktorske avtentikacije), se prevzemi še vedno dogajajo. Lahko bi celo rekel, da je takšnih prevzemov uporabniških računov vedno več in potem je slaba volja, ko več ne morete dostopati do svojega Facebook profila, Twiterja…  Ali pa vam hekerji nenadoma in brez vaše vednosti začnejo plačevati iz vašega PayPal računa!

 

Kaj je 2FA oz. dvofaktorska avtentikacija?

Pri dvofaktorski avtentikaciji govorimo o 3 prijavnih parametrih. Uporabnik se avtenticira oz. pri vstopu v sistem vpiše najprej svoje uporabniško ime (1) in geslo (2). Takoj za tem pa se sproži mehanizem, ki od uporabnika zahteva še vnos nečesa drugega, unikatnega, in sicer enkratno geslo (3), ki se lahko generira, ali preko aplikacije (mobilni avtentikator), ali preko namenske naprave (geselnik), ali geslo uporabnik prejme preko tekstovnega (SMS) sporočila.

 

Kako poskrbeti za pravilno prijavo v sisteme, varovanje aplikacij in varna gesla, preberite v beli knjigi ‘Varna avtentikacija’

 

Gre za princip avtentikacije, ki ni nič novega. Že vrsto let nazaj so s takšno vrsto zaščite začele uporabljati banke, ko ste za plačevanje računov preko spletne banke potrebovali t. i. RSA ključek ali napravo v obliki mini kalkulatorja, ki je vsako minuto generirala številko, s katero ste nato potrdili plačilo.

 

Danes je načinov potrjevanja več, med najbolj priljubljenimi oz. priročnimi in tudi brezplačnimi pa je seveda mobilna aplikacija Google Authenticator. Prvi korak je, da si aplikacijo naložite na svoj pametni telefon, kar lahko enostavno storite iz trgovine GooglePlay oz. Apple App Store.

 

Kako zaščitite svoj Facebook račun z 2FA?

KORAK#1: Zaščita je seveda povezana z vašim profilom, zato morate v meniju najprej izbrati Nastavitve in zasebnost.

 

 

KORAK #2: Nato izberete varnost in prijava, v razdelku Dvojno preverjanje pristnosti pa izberite Uporaba dvojnega preverjanja pristnosti – Uredi

 

 

KORAK #3: Nato lahko izbirate med Aplikacijo za preverjanje pristnosti ali Text Message (SMS). V našem primeru izberemo prvo možnost – Aplikacijo za preverjanje pristnosti.

 

 

KORAK #4: Po izbiri se vam prikaže QR koda, ki jo skenirate s prej omenjeno in naloženo aplikacijo Google Authenticator.

 

 

KORAK #5: Po uspešno skenirani QR kodi, se vam bo v aplikaciji Google Authenticator izpisala 6 mestna številka, ki se menja vsako minuto.

 

Kliknite Nadaljuj in preverite, če 2FA deluje:

 

 

Od sedaj naprej boste za prijavo v vaš Facebook račun potrebovali uporabniško ime in geslo ter seveda 6 mestno številko, ki jo boste prepisali iz mobilne aplikacije Google Authenticator.

 

Še več uporabnih nasvetov, ki so koristni pri vsakodnevnem delu z računalnikom in spletom.

 

No, sedaj, ko brez mojega telefona in aplikacije Google Authenticator ni možna prijava v moj Facebook profil, vam lahko zaupam tudi svoje geslo: B0risim@t3zk0GESl021! In še vedno mirno spim 😉. Naslednjič z vami podelim še 2FA zaščito za PayPal.

 

Kot vidite, 2FA uredite na hiter in enostaven način, pridobite pa s tem močno zaščito vašega Facebook računa.

 

Ostanite varni!

 

Prispevek je pripravil Boris Krajnc.