23. Tehnološke konference Smart Com je bila tudi priložnost, da smo se srečali v živo in se pogovorili o novih rešitvah za povečanje učinkovitosti pri upravljanju varnosti in omrežij. Tistim, ki ste zamudili odlično pripravljen file lososa, so še vedno na voljo vsa predavanja, ki smo jih izvedli na dogodku. Zagotavljam vam, da so ostala ‘sveža’. Tudi sam sem predaval, in sicer na temo zagotavljanja lokacijskih storitev, ko me je pozitivno presenetil eden od obiskovalcev z vprašanji o aplikaciji Extreme AirDefense, ponudnika Extreme Networks v sklopu svojega Wi-Fi programa. Koliko verzij obstaja? Ali je res potrebna?

 

Zaznajte ranljivosti brezžičnega omrežja in nenavadne omrežne aktivnosti

Načeloma obstajata dve verziji aplikacije AirDefense. Prva je že več kot deset let v programu Extreme Networks kot samostojna aplikacija, na namenski platformi ali kot programska oprema naložena na VMWare EXSi strežniku na lokaciji uporabnika. Najdete jo pod imenom Extreme AirDefense.

 

Z vpeljavo nove platforme za nadzor Wi-Fi sistemov iz oblaka, je bila razvita tudi verzija AirDefense Essential. AirDefense Essential je v sklopu nadzorne platforme ExtremeCloud IQ Pilot na razpolago brez dodatne licence. Je ena od petih aplikacij, ki omogočajo funkcionalnosti z dodatno vrednostjo nadzornega sistema. Pri tem pridejo do izraza možnosti nadzornih sistemov iz oblaka. Nove funkcionalnosti so dosegljive brez dodajanja ali nadgradnje strežnikov na lokaciji naročnika. V kolikor ste se odločili za Wi-Fi dostopovne točke AP410C in AP460C so funkcionalnosti že na voljo v nadzorni platformi ExtremeCloud IQ Pilot. V kratkem bodo funkcionalnosti omogočene tudi za dostopovne točke AP305C/CX. Nato sledijo še druge dostopovne točke iz posodobljenega programa Extreme Networks.

 

Prikaz alarmov v AirDefense Essentials

Če o investiciji v sodobni sistem Wi-Fi z nadzorom iz oblaka Extreme Networks še razmišljate, je najboljši način, da se prepričate o njegovi uporabnosti, preizkus v ‘demo’ omrežjih, ki ga omogoča Extreme Networks.

 

Se vam aplikacija zdi uporabna? Bi želeli še več možnosti nadzora dogajanja v radijskem prostoru, v katerem deluje vaš Wi-Fi sistem? Potem je za vas pravi Extreme AirDefense, ki se namesti na strežnik na vaši lokaciji in vsebuje nekaj dodatnih zelo uporabnih funkcionalnosti. Med drugim ‘Live View’, ‘Advanced Forensics’ in ‘Threat Analysys‘. Funkcionalnosti obeh verzij namreč niso identične. Zaradi podatkov, ki jih zbirajo in prikazujejo na nadzoru samostojnega sistema Extreme AirDefense se marsikdo odloči za lokalno postavitev. Za primer, knjižnica za detekcijo ‘wireless threat’ pri verziji Essential vsebuje nekaj čez 45 vzorcev. Pri samostojni verziji Extreme AirDefense pa knjižnica vsebuje več kot 300 vzorcev.

 

Sistem Extreme AirDefense se lahko uporabi skupaj z Wi-Fi WLAN Extreme Networks omrežji ali kot senzorski sistem za nadzor radijskega prostora WLAN omrežji realiziranih s starejšo opremo drugih proizvajalcev.

 

Varnost Wi-Fi radijskih sistemov z Extreme AirDefense

Extreme AirDefense je bil prvi sistem, ki zagotavlja kibernetsko varnost Wi-Fi radijskih sistemov in je ohranil svoje prednosti vse do danes. Sedaj je dodana tudi funkcionalnost nadzora BLE radijskega prostora, saj pričakovana širitev IoT opreme z BLE vmesniki narekuje poenotenje nadzora radijskega spektra. Marsikdo bo ob tem pomislil, da za tistih nekaj metrov, ki jih pokriva BLE, kibernetska varnost res ni pomembna. Omejitev nekaj metrov dosega je pri uporabi anten vgrajenih v izdelke za množično uporabo. Po navadi je elektronsko vezje za Wi-Fi in BLE realizirano na istem modulu v pametnih telefonih ali računalnikih s poudarkom na ceni izdelka in ne na kvaliteti sprejema signala. Tisti, ki bi radi dosegli informacije iz BLE signalov na daljše razdalje, z lahkoto uporabijo antene, ki omogočajo sprejem BLE signala tudi na nekaj sto metrov. Ko pridobijo osnove informacije, se te lahko uporabijo za dostop skozi Wi-Fi ali druge sisteme.

 

Enostavno heker orodje za pridobivanje informacij iz klasičnega in BLE Bluetooth signala

Še vedno dvomite v potrebo po uporabi sistema Extreme AirDefense? Preberite, kaj o tem pravi David Coleman v svoji novi knjigi o sistemih za preprečevanje vdorov v radijske sisteme.

 

Je še kakšno vprašanje ostalo odprto? V Smart Comu smo vedno pripravljeni na pogovor o optimalnih rešitvah za zaščito podatkov iz vaših sistemov, ki jih pošiljate v radijski prostor. Naj bo to Wi-Fi ali Bluetooth.