Ključne procese podjetja je smiselno digitalizirati in avtomatizirati. Pri tem si pomagamo z združevanjem omrežnih tehnologij. V kolikor razmišljate o rešitvi SD-WAN, je ključno vprašanje, kdo jo bo izvajal in upravljal. Za nekatere je odgovor dokaj preprost, za druge precej zahteven. Predvsem je treba prepoznati prednosti in funkcionalnosti rešitve SD-WAN.

 

sd-wan resitevZakaj SD-WAN?

Tehnologija SD-WAN omogoča centralni nadzor nad storitvami, hitro implementacijo novih in obstoječih storitev, šifriran prenos informacij, enostavno izvedbo varnostnih pravil v omrežju, višjo razpoložljivost omrežja, analitiko podatkov, veriženje storitev…

 

V tipičnih poslovnih okoljih je trenutno v uporabi tehnologija MPLS, ki v osnovi uporablja principe paketno komutiranih prenosov z blokovnim posredovanjem. Omenjene storitve so v primerjavi z Internetnim prenosom dražje, saj omogočajo izvedbo SLA-pogodb. Na drugi strani se lahko uporabljajo javna Internetna omrežja, ki ne omogočajo predvidljivih parametrov na prenosni poti. Če se obe povezavi združita v eno in hkrati uporabimo še usmerjanje prometa na aplikativni ravni, lahko dobimo novo hibridno storitev z nižjimi obratovalnimi stroški.

 

SD-WAN omogoča tudi hkratno vzpostavitev storitev preko Internetnega in omrežja MPLS. Naloga omrežja MPLS je zanesljivo dostavljanje podatkov v okviru SLA pogodb. Internetna omrežja pa zagotavljajo komunikacijo med različnimi lokacijami. S pomočjo funkcije delitve bremena na robnem SD-WAN usmerjevalniku lahko hkrati uporabljamo oba tipa komunikacijskih povezav, ki sta si hkrati redundantna. Dodatno nam funkcionalnost omogoča delitev prometnih tokov, glede na tip aplikacije, ki jo prenašamo preko komunikacijskega omrežja.

 

Kdaj SD-WAN kot upravljavska storitev?

Preden se odločite za vpeljavo rešitve SD-WAN, morate poznati odgovor na vprašanje, ali boste sami izvajali upravljanje storitev v omrežju, ali bo za to poskrbel zunanji izvajalec?

 

Rešitev SD-WAN zaenkrat ne podpira nobena standardizacijska organizacija, posledično sistemi delujejo znotraj enega proizvajalca. Rešitev SD-WAN vključuje znane protokole in gradnike sodobnih omrežij:

 • VPN tuneli,
 • WAN optimizacija,
 • IPsec šifriranje,
 • DPI,
 • požarna pregrada,
 • sistem za zagotavljanje QoS,
 • analitika prometnih tokov in
 • sistem za spremljanje stanja kvalitete storitev.

 

Prav tako vključuje tudi SDN, NFV, orkestracijsko platformo, ki omogočajo hitro in fleksibilno aktivacijo novih storitev v omrežju. Za zagotavljanje transparentnih storitev se uporabljajo prekrivne tehnologije kot je npr. VXLan.

 

Kaj je SDN in v katero smer se razvija tehnologija?

 

Naprave in platforme, ki tvorijo SD-WAN rešitev:

 • SD-WAN robni usmerjevalnik,
 • SD-WAN kontroler,
 • orkestracijska platforma,
 • SD-WAN prehod ter
 • uporabniški storitveni WEB portal.

 

sd-wan service components

V primeru, da imate ekipo ljudi, ki dela z omrežnimi tehnologijami in oddelek, ki se ukvarja s programskimi rešitvami ter izvajajo digitalno transformacijo podjetja, je odgovor jasen.

 

Če pa namenskih oddelkov z razvojnimi inženirji nimate, je bolje, da omrežja SD-WAN prepustite v upravljanje izkušenemu zunanjemu izvajalcu.

 

Predstavite nam svoj izziv in z našo strokovno ekipo bomo poiskali najboljšo rešitev za vaše potrebe.