Optisis
dsc
Beenius
ZAPRI+

Se bo zgodba o uspehu Wi-Fi (802.11) nadaljevala?

Ali smo pripravljeni na 802.11ax, šesto generacijo omrežja Wi-Fi?

Koliko avtomobilov ste zamenjali v zadnjih 20 letih. Manj, več kot 3? Ja, na nekaterih področjih se spremembe dogajajo počasneje.  Kaj pa mobilni telefon? Kolega v podjetju pravi, da je v tem času zamenjal 10 mobilnih telefonov. Če spadate med tiste, ki berejo tehnične specifikacije, ste verjetno opazili, da se je v teh letih zvrstilo kar nekaj črk poleg Wi-Fi funkcionalnosti mobilnih telefonov – IEEE 802.11b, g, a, n in vse do ax, šeste generacije oz. Wi-Fi 6, ki prihaja v letošnjem letu.

Pojavljajo se govorice, da bodo mobilna omrežja 5G razpolagala s takšno kapaciteto prenosa, da bo uporaba Wi-Fi vprašljiva ali celo odveč.

 

Kaj na to pravi svetovno združenje organizacij, ki zagotavljajo Wi-Fi rešitve (https://www.wi-fi.org)? Kot kaže jih ne skrbi, saj menijo, da se je zgodba s 5G šele začela in se za Wi-Fi 6 obeta še hitrejša rast prodaje in uporabe Wi-Fi 6 omrežij.

 

Ker nimam kristalne krogle lahko le ugibam, kako se bo Wi-Fi zgodba nadaljevala. Pri ugibanju se je dobro zanašati na podatke in pretekle izkušnje. Saj veste, kaj pravijo: »Za tistega, ki ne pozna zgodovine, je bodočnost v megli.« V nadaljevanju bom poskušal nekaj te megle razkaditi.

 

Ne zgodi se pogosto, da doživimo 6 izdajo. Ali je filmska serija Rocky prišla tako daleč? Je, in po šesti različici se je zgodila transformacija.

 

Pri razvoju tehnologij (scenarijev) za Wi-Fi smo priča podobnemu poteku dogodkov. IEEE je, kot ‘pisec scenarija’, pri razvoju novih standardov 802.11 vedno uspel začutiti utrip trga in se odzvati z ustrezno funkcionalnostjo. Zelo pomembno vlogo pri tej zgodbi o uspehu je imela tudi Wi-Fi Alliance. S certificiranjem opreme je zagotovila medsebojno delovanje Wi-Fi AP (Access Point) in množice klientov. Skoraj samoumevno je, da se boste lahko s svojim prenosnim računalnikom, tablico, VoWiFi ali mobilnim telefonom priklopili na najbližji Wi- Fi AP in dosegli podatke na Internetu ali opravili pogovor. Izrednega pomena je ohranitev kompatibilnosti in delovanja klientov s starejšo tehnologijo 802.11b,g tudi pri opremi, ki deluje v skladu z novimi Wi- Fi standardi 802.11n.

Nekaj bistvenih transformacij Wi-Fi v ‘polpretekli’ zgodovini

Prehod na OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing) je z večanjem kapacitete prenosa omogočil graditev Wi-Fi omrežij za poslovna okolja. Od omrežij s posameznim AP so nastala omrežja z večjim številom AP s kontrolnim centralnim vodenjem.

 

Pri uvajanju 802.11n je MIMO (Multiple-Input and Multiple-Output) spremenil pristop pri načrtovanju Wi-Fi omrežij. S pomočjo digitalnega procesiranja signalov se je največja ‘težava’ pri zagotavljanju kvalitete prenosa – večkratni odboji radijskih signalov ter posledično različne poti prenosa in časa sprejema signala – iz nadloge spremenila v prednost. S prostorskim multipleksiranjem, ki ga je MIMO omogočil, so bile dosežene večje kapacitete prenosa in poenostavljen način načrtovanja Wi-Fi omrežij.

 

Še več. Z uvajanjem standarda 802.11ac je vpeljan MU-MIMO (Multiple User-MIMO), ki naj bi zagotovil istočasni prenos radijskega signala večjemu številu klientov. V realnem svetu se je ta funkcionalnost redkeje uporabljala. Morda zaradi tega, ker je bil rezultat odvisen od prostorske razporeditve klientov in skrbnega načrtovanja. Manjših sprememb pa je bilo nešteto.

Wi-Fi 6

Wi- Fi 6 je ime, blagovna znamka, ki ga podpira Wi-Fi Alliance. Sam standard se imenuje 802.11ax.

 

Standard 802.11ax, ki bo sprejet konec tega leta oz. v začetku naslednjega, obeta obsežen in pomemben nabor sprememb, podobno kot je to ponudil standard 802.11n. Certificiranje opreme se bodo začelo že v tem letu. To pomeni, da se bo v (večini) novih Wi-Fi projektov uporabljala oprema, že sklada z novim standardom 802.11ax.

Tokrat se IEEE osredotoča na učinkovitost delovanja in ne le na povečanje kapacitete prenosa. S tem se velikemu številu klientov želi omogočiti hiter in zanesljiv dostop do možnosti komuniciranja z, za večino aplikacij, zadovoljivo kapaciteto prenosa.

 

Kaj je pri standardu 802.11ax najbolj pomembno?

 

Prehod na OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) funkcionalnost bo Wi-Fi omrežjem na učinkovit način omogočil, da se znebijo omejitev pri komunikaciji med AP in samo enim klientom. Tokrat bo prvič, da bo AP imel možnost koordinacije komunikacije z večjim številom klientov. Zahvaljujoč razdelitvi prenosa podatkov posameznih klientov med frekvenčnimi nosilci, ki tvorijo OFDMA signal. Kot zgled v 20 MHz kanalu se lahko komunicira z do 9 klienti istočasno, v 80 MHz kanalu z do 37 klienti. V 20 MHz OFDMA kanalu se lahko posameznim podkanalom (‘resource unit’) dodeli 26, 52, 106, 242 frekvenčnih nosilcev. S tem se lahko realizirajo 2 MHz, 4 MHz, 8MHz, 20MHz komunikacijski kanali.

 

Za IoT kliente je poskrbljeno s TWT (Target Wake Time) funkcionalnostjo. Množica IoT klientov, kot so različni senzorji, potrebuje možnost prenosa le občasno in z minimalno kapaciteto. TWT omogoča, da klient v stanju hibernacije (funkcija ‘sleep’) ostane nekaj ur. Skrb za čim daljše delovanje IoT naprav z isto baterijo je izrednega pomena, saj je/bo pri večini teh naprav življenjska doba omejena z rokom trajanja prvotne baterije.

 

In kaj je tisto, kar po pregledu ‘polpretekle’ zgodovine 802.11 in novih funkcionalnosti 802.11ax pusti najmočnejši vtis?

 

Izredna sposobnost sprejemanja novih tehnoloških rešitev. Kot kača, ki spreminja kožo-se levi, da bi postala večja, in se znebila konkurence. In kot vemo, so kače uspele preživeti in naseliti skoraj celotno ozemlje našega planeta.

 

Wi-Fi 6 bo še naprej zgodba o uspehu in si bo še dolgo časa delil trg z drugimi radijskimi omrežnimi tehnologijami. Eno pa je gotovo. Vaš novi Wi-Fi projekt bo narejen z Wi-Fi 6 certificirano opremo.

 

V Smart Comu se dobro zavedamo izzivov, ki so sestavni del poslovnih omrežij, in jih tudi upoštevamo pri načrtovanju sodobne infrastrukture WLAN. Imate vprašanje? Z veseljem poiščemo odgovore na vaše specifične izzive.

Priporočamo

[INTERVJU] Napadalce je treba danes aktivno iskati

PREBERI VEČ

Umetna inteligenca kot integralni del funkcionalnosti kontrolnega centra Wi-Fi 6 omrežja

PREBERI VEČ

Brezplačni internet na javnih mestih v vsaki občini

PREBERI VEČ

Varen oddaljen dostop za industrijska okolja

PREBERI VEČ
VPRAŠAJTE NAS
Arrow

Soglašam, da zaupane osebne podatke lahko hranite in uporabite za obveščanje o:

Vaše podatke bomo hranili in obdelovali za občasno posredovanje strokovnih vsebin in vabil na specializirane dogodke preko elektronske pošte. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Privolitev lahko kadarkoli prekličete, ob prejemu e-sporočila ali na e-naslov marketing@smart-com.si posredujete sporočilo z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo Smart Com prenehal pošiljati vsebine od katerih ste se odjavili.

Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Pravnih obvestilih.

x
Zapri obrazec
ZAPRI+