Optisis
dsc
Beenius
ZAPRI+

IKT trendi 2020

Pred nami so novi izzivi, a tudi nove priložnosti

Predstavljamo 9 tehnoloških trendov, ki bodo navdihovali nove priložnosti v letu 2020 na področju omrežij in kibernetske varnosti. Omenjamo le nekaj najbolj zanimivih, vendar to še zdaleč ni vse. Zagotovo bo 2020 nadvse vznemirljivo leto.

avtomatizacija_procesov

Avtomatizacija in orkestracija povečujeta učinkovitost kibernetske varnosti

SOAR za hitrejši odziv na grožnje

Pojav in uvedba rešitve SOAR bo olajšala odziv na varnostne incidente.

Povečala bo produktivnost in izboljšala sposobnost določitve prednostih groženj hitreje, kot to lahko stori človek.

Človeka ne bo nikoli nadomestila, dodala pa bo še en sloj varnosti, da prepreči najhujše grožnje informacijskemu sistemu.

avtomatizacija_v-omrezjih

Koncepti in rešitve za poenostavljeno upravljanje omrežij in infrastrukture

Avtomatizacija prodira tudi v omrežja

Zaradi številnih funkcionalnosti, uporabe različnih protokolov ter razpoložljivosti podatkov, je postalo delo na klasičen način, na ravni CLI, neučinkovito.

Prihodnost bo v rešitvah, ki temeljijo na avtomatizaciji in zagotavljajo visoko učinkovitost, razpoložljivost ter 24/7/365 dostopnost storitev. To bomo dosegli z implementacijo mrežnih tehnologij naslednjih generacij kot sta Fabric in Fabric Connect.

varnost-v-oblaku

Večje zaupanje v računalništvo v oblaku

Strožji varnostni ukrepi ponudnikov storitev

Redno izvajanje varnostnega nadzora in preverjanje varnostnih funkcij vodi k močnejšemu zaupanju pri uporabi storitev v oblaku.

K temu pripomore tudi nabor varnostnih rešitev, ki jih lahko uporabimo v oblaku. Kar je toliko bolj pomembno, saj bodo ravno storitve namenjene končnim uporabnikom, tarča večjih napadov tudi v prihodnosti.

umetna-inteligenca_icon

Uporaba umetne inteligence v omrežnih tehnologijah

Z umetno inteligenco do avtonomnih omrežij

Sodobna omrežja ustvarijo veliko količino prometnih podatkov. Uporaba umetne inteligence nam bo omogočala hiter in učinkovit odziv na težave v postopkih upravljanja in vzdrževanja omrežij, četudi smo omejeni s človeškimi viri, izkušnjami in posebnimi specializiranimi znanji.

Umetno inteligenco lahko uvedemo v različne mrežne nivoje in tako omrežje dodatno varnostno zaščitimo.

varnost-v-OT

Varnost v OT-okoljih se spreminja v podatkovno znanost

Podatki bodo osnova varnostnih analiz

V OT okoljih najdemo na tisoče naprav z zastarelimi operacijskimi sistemi ali programsko opremo, ki bo kmalu na t. i. seznamih EoL – End of Life. Napadalec lahko za dosego svojih ciljev na osnovi ranljivosti izrabi naprave, kot so krmilniki, nadzorni sistemi, PLC-ji.

Industrijska okolja prehajajo v industrijo 4.0, kjer je kibernetska varnost ključni gradnik. Z vpeljavo varnostnih rešitev, ki razumejo OT protokole bomo hitro odkrili in preprečili varnostne incidente.

omrezja_krog

SD-WAN - programsko definirano prostrano omrežje

Inteligentna sodobna WAN omrežja

S konceptom SD-WAN bomo v podatkovnem centru centralizirali kontrolne funkcije ter krmiljenje aplikacij. Kar se tiče povezljivosti, pa tehnologija omogoča kombiniranje različnih vrst WAN tehnologij.

Gonilno sredstvo migracije v SD-WAN oz. prehoda iz 'legacy' WAN-a je znižanje stroškov, povečanje razpoložljivosti omrežja in storitev ter povečanje varnosti.

phishing

Vse bolj izpopolnjene metode lažnega predstavljanja oz. phishinga

Prevare bodo vse pogostejše

Elektronska pošta bo še naprej prevladovala kot najpogostejša oblika lažnega predstavljanja.

Vendar se tudi v mobilnem svetu že opazi porast phishing napadov, ki se pojavljajo prek sms-a (smishing) in govora (vishing).

S pomočjo zaščite, ki temelji na strojnem učenju, bomo tovrstne napade lažje identificirali in preprečili.

network-virtualization

Virtualizacija omrežnih gradnikov (NFV)

Na standardni strežniški infrastrukturi

S konceptom virtualizacije omrežnih naprav bomo postopoma zviševali zmogljivost sistema, predvsem pa enostavno in hitro uvajali nove storitve. Virtualizirane in namenske naprave so med seboj združljive, saj uporabljajo standardne protokole.

Koncept omogoča enostavno veriženje storitev med omrežno in strežniško infrastrukturo.

omrezna_varnost

Varen in kontroliran dostop do IKT-omrežij

Skrb za varnost na samem robu omrežja

Postaja pomembno področje, zaradi vse bolj kompleksnih in zahtevnih groženj ter zahtev po zagotavljanju visoke razpoložljivosti v omrežjih.

Z vpeljavo avtomatiziranih rešitev NAC (Network Access Control) bomo na učinkovit način poskrbeli za varnost, minimizirali potrebo po dodatnih virih pri implementaciji in obratovanju omrežja ter zmanjšali možnost človeških napak.

newsletterr

Sledite tehnološkim spremembam in inovacijam

S pomočjo mesečnih e-novic, ki jih pripravljajo naši strokovnjaki.

Najbolj brano v 2019

VPRAŠAJTE NAS
Arrow

Soglašam, da zaupane osebne podatke lahko hranite in uporabite za obveščanje o:

Vaše podatke bomo hranili in obdelovali za občasno posredovanje strokovnih vsebin in vabil na specializirane dogodke preko elektronske pošte. Vaše osebne podatke bomo uporabljali zaupno in jih ne bomo posredovali tretjim osebam. Vašo zasebnost obravnavamo v skladu z določili GDPR in Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Privolitev lahko kadarkoli prekličete, ob prejemu e-sporočila ali na e-naslov marketing@smart-com.si posredujete sporočilo z naslovom Odjava. Po obdelavi zahteve za odjavo vam bo Smart Com prenehal pošiljati vsebine od katerih ste se odjavili.

Podrobnosti o odjavi, obdelavi in varovanju osebnih podatkov si preberite v Pravnih obvestilih.

x
Zapri obrazec
ZAPRI+