sodobna mobilna omrezjaJe prišel čas za nov pametni telefon? Kako izbrati pravega? Eden od pomembnih kriterijev je zmožnost povezovanja v sodobna mobilna omrežja. Katere omrežne tehnologije 4G, LTE, 5G ali morda Wi-Fi 6 podpirajo storitve, ki vas zanimajo?

 

Tehnologije 4G, LTE, 5G so namenjene gradnji sodobnih mobilnih omrežij. Tehnologija Wi-Fi 6 pa je namenjena gradnji radijskih IP (Internet protokol) poslovnih omrežij. Nekateri domači omrežni operaterji/ponudniki storitev ga nameravajo, podobno kot že Wi-Fi 5, uporabiti kot nadgradnjo svojega mobilnega omrežja 4G za ponujanje podatkovnih storitev večjih kapacitet.

 

Gre za poslovno potezo, ki omogoča realizacijo večine komunikacijskih storitev mobilnih omrežij 5G na omejenih področjih, z manjšimi investicijami.

 

Sodobna mobilna omrežja – kaj se skriva za kraticami?

Omrežni operaterji v Sloveniji načrtujejo omrežja 5G še v tem desetletju. V nekaterih evropskih mestih so sodobna mobilna omrežja 5G že v obratovanju. Vodilni ponudniki opreme za gradnjo mobilnih omrežji 5G so Huawei, Nokia in Ericsson. Huawei je vodilni svetovni proizvajalec. Zna se zgoditi, da bo marsikateri omrežni operater počakal ‘svojega’ proizvajalca.

 

In kaj ima danes uporabnik na izbiro v Sloveniji? Eno od različic mobilnega omrežja LTE (Long Term Evolution), ki se uvršča v mobilna omrežja 4G. Nekateri operaterji uporabljajo tudi tehnologijo Wi-Fi 5 za realizacijo podatkovnih omrežij večjih kapacitet za ponujanje storitev, skupaj z mobilnimi omrežji 4G.

 

Kaj se pričakuje od omrežja 5G?

Nove storitve, večje kapacitete in manjše zakasnitve signala. Sodobna mobilna omrežja 5G bodo omogočila višje hitrosti prenašanja in nalaganja podatkov na pametnih telefonih. Čas, ki bo potreben za komunikacijo med napravami v brezžičnih omrežjih, se bo drastično zmanjšal. Zakasnitev (latency) je čas, v katerem podatki preidejo od vira do cilja v omrežju in je v rangu nekaj deset milisekund. Čim manjša zakasnitev signala je zelo pomembna za aplikacije, kot je npr. igranje računalniških iger, kjer lahko odzivni čas vpliva na rezultat.

 

Najpomembnejše za povprečnega lastnika telefona je, da ima kakovostno povezavo z ustrezno hitrostjo. Navsezadnje ne gre za tehnologijo, ampak za storitev, ki se ponuja. Za številne uporabnike je kvaliteto izkušnje (QoE) mogoče doseči s 4G LTE. Kaj pa 4G LTE-A? Uvajanje 5G še ne pomeni, da so omrežja 4G prenehala razvijati. Najnovejša tehnologija 4G, ki je aktualna je LTE-A (Long-Term Evolution Advanced) in obljublja največjo hitrost 1Gbps, čeprav je realno povprečje verjetno manjše.

 

Prednosti?

Glavna prednost, ki jo ponuja 5G v primerjavi s 4G LTE, so višje hitrosti. 5G nam bo omogočil prenos in nalaganje podatkov veliko hitreje kot starejše tehnologije. Najvišje teoretične hitrosti so pri 5G izredno velike. Hitrost prenosa med 1 in 10Gbps in zakasnitve v razredu 1 milisekunde, vendar lahko realno pričakujemo, da so najnižje povprečne hitrosti prenosa 50 Mbps in latenca 10 ms v primerjavi s trenutno povprečnimi hitrostmi 4G omrežij okoli 15Mbps in 50ms.

 

Če postavimo to hitrost v kontekst uporabe, je 1Gbps (gigabit na sekundo) enako 1000Mbps (megabitov na sekundo). Lahko nas zmede dejstvo, da se megabiti razlikujejo od megabajtov – v megabajtu (MB) je 8 megabitov (Mb). Torej, 1Gbps se prevede v 125MB na sekundo. TV-epizoda je lahko 400 MB, film Blu-Ray pa 15 GB (15 000 MB) ali več. Če imate dejansko povezavo 1 Gbps, lahko potencialno naložite kakovostni film Blu-Ray Full HD v dveh minutah.

 

Hitrost bo odvisna od pokrivanja  omrežja, naprave, ki jo uporabljate in števila ljudi, ki so povezani na omrežje v vaši bližini. Medtem ko bosta 4G LTE in LTE-A delovala s pametnimi telefoni, ki jih imate trenutno, se morate za sprejem signala iz omrežja 5G odločiti za nov telefon višjega razreda Samsung, Apple ali Huawei.

 

Uporabniki višjega razreda zahtevajo višje hitrosti in nižje zakasnitve, ki jih lahko prineseta omrežja zgrajena s tehnologijo 5G ali Wi-Fi 6.

 

Preberite več o mobilnem omrežju 5G >>

 

Kje v tej zgodbi pride v igro Wi-Fi 6?

Tehnologija je bila razvita za IP-radijska omrežja podjetij. Tehnologija Wi-Fi je v zadnjih 20-ih letih imela izjemno rast in dosegla šesto generacijo s standardom IEEE 802.11 ax. Po podatkih združenja proizvajalcev opreme Wi-Fi je sedaj na voljo program certificiranja opreme za Wi-Fi 6.

 

Wi-Fi Certified 6 podpira raznolik nabor naprav in aplikacij, ki potrebujejo vrhunsko zmogljivost v zahtevnih podjetniških okoljih. Obenem zagotavlja nizko porabo energije in nizko zakasnitev signala v pametnih domovih, ali industrijskih scenarijih IoT. Wi-Fi Certified 6 prinaša skoraj štirikrat večjo zmogljivost v primerjavi z Wi-Fi 5 in je evolucijski napredek omrežja Wi-Fi za zagotavljanje visoko zmogljive infrastrukture in optimizirane povezljivosti z možnostjo istočasne komunikacije z več napravami v omrežju (frekvenčna agregacija signalov). Kar prinaša opazne izboljšave v okoljih z velikim številom uporabnikov omrežja Wi-Fi.

 

Pričakuje se, da bo Wi-Fi 6 v skupnem delovanju z mobilnim omrežjem 4G ponujal storitve podobne kvalitete kot omrežje 5G. Ta način ponujanja storitev se je že zgodil, in sicer skupaj z mobilnim omrežjem 4G je bila uporabljena že tehnologija Wi-Fi 5. Oprema Wi-Fi je morala imeti funkcionalnost in biti certificirana za Hotspot 2.0 delovanje.

 

Omrežnem operaterju realizacija omrežij Wi-Fi omogoča hitrejšo ponujanje storitev za mobilne uporabnike, ki zahtevajo večje kapacitete prenosa in manjše zakasnitve signalov na omejenem prostoru brez velikih investicij, v primerjavi z zahtevami obsežnih mobilnih omrežij 5G.

 

Kaj lahko uporabniki pričakujemo?

Na koncu tehnologija ni tako pomembna, kot je storitev, ki se ponuja. Zahtevni uporabniki bodo zahtevali večje hitrosti in nižje zakasnitve, ki jih lahko prinese 5G in/ali Wi-Fi 6.

 

Prihodnosti 5G bodo morda predvsem v avtomobilih brez voznikov, brezžično igranje računalniških iger in virtualna realnost, roboti na daljinsko upravljanje ter številne druge aplikacije za tehnologije, ki se bodo nedvomno pojavile.

 

Če nimate telefona, ki podpira 5G, ali mobilni operater na vašem območju ne ponuja povezav v omrežje 5G, poskusite na svojem telefonu aktivirati povezavo Wi-Fi 6 (IEEE 802.11 ax). Možnost, da bo v vaši soseski kmalu delujoče omrežje Wi-Fi 6, je nekaj krat večja, kot možnost povezave na delujoče mobilno omrežje 5G.

 

Če imate vprašanja glede informacij o prenovitvi omrežja v vaši občini, se nam oglasite, ali mi pišite na spodnji e-mail naslov.